Kovačević je naglasio da se, kada se izgube osnove nacionalnog identiteta, polako počinje gubiti svijest o pripadnosti, a to najbolje pokazuje kako se jedan narod zatire.

– Najbolji pokazatelj za to je današnja Hrvatska u kojoj Srbi gotovo da ne smiju reći da su Srbi. Potajno i sami Srbi se sve više pokatoličavaju. Kada se pogleda koliko Srba dolazi u crkvu u Hrvatskoj, vidjećete da su to samo stari, a omladine i nema. Tamo gdje nema omladine zapravo se polako zatire nacionalni identitet. Mi dolazimo u situaciju da ne znamo po čemu smo Srbi – rekao je Kovačević.

On je pred početak tribine “Očuvanje srpskog jedinstva”, u okviru 12. Sabora srpskog izvornog stvaralaštva, rekao da kada se govori o srpskom jedinistvu u prvom redu mora reći šta se mora braniti.

– Prvo moramo braniti ono po čemu smo proglašeni Srbima, kada su se veliki narodi proglašavali narodima. Sada se mi čudimo zašto neko hoće neoromantizam u 21. vijeku. Hoće da vrati kriterijume iz 19. vijeka kada su se stvarali narodi i da na osnovu samo promjene imena jednog jezika – kažu, eto vidite i mi imamo iste kriterijume kao i vi. U nauci se to ne zove pseudo nego politički kriterijumi – rekao je Kovačević.

Spisateljka iz Beograda Јasmina Јanković, koja već četvrti put učestvuje na Saboru srpskog izvornog stvaralaštva, kaže da uvijek osjeti potrebu da dođe u Istočno Sarajevo i kaže srpskom rodu ono šta ima da kaže “iz majčinskog i nacionalnog bića”.

– Mi moramo očuvati svoj nacionalni kod, a on se čuva kroz stvaralaštvo, tradiciju, kulturu, običaje i uvek sam tu za moju braću iz Republike Srpske i sve Srbe, ma gde bili. Moramo imati duh, energiju i stavljati velike hrišćanske interese, pa rod svoj pre naših malih života – istakla je Јankovićeva.

U okviru 12. Sabora srpskog izvornog stvaralaštva u Trnovu, sutra će biti održano saborsko veče gdje će nastupiti KUD Zvečan sa Kosova i Metohije, ženske vokalne grupe iz Leskovca i Kikinde i SKUD Vojkovići sa svim sekcijama.

U subotu, 1. septembra, u porti hrama Svetog sveštenomučenika Petra Dabrobosanskog u Vojkovićima, biće priređena smotra folklora na koju je pozvano 13 KUD-ova sa područja Sarajevsko-romanijske regije i Hercegovine, a nastupiće i pojac Ljuba Manasijević.

U nedjelju, 2. septembra, u 11.00 časova ispred Hrama u Vojkovićima počeće takmičarski dio u izvornom pjevanju.

Generalni pokrovitelj 12. Sabora srpskog izvornog stvaralaštva je opština Istočna Ilidža, a organizaciju su pomogli grad Istočno Sarajevo, te brojni sponzori.