Kašogi je navodno ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2. oktobra a Saudijska Arabija saopštila je da su preliminarni rezultati istrage pokazali da je ubijen u tuči sa ljudima u konzulatu.

Direktor Amnestija za Bliski istok, Samah Hadid, izjavio je da se saudijskoj verziji događaja ne može verovati. On kaže da je istraga Ujedinjenih nacija neophodno da bi se izbeglo da Saudijci ublaže i zataškaju okolnosti Kašogijeve smrti.

Hadid je rekao da Saudijska Arabija pokušava da zataška to ubistvo da bi očuvala svoje međunarodne poslovne veze.

Saudijska državna televizija prenela je saopštenje državnog tužioca da je 18 saudijskih državljana uhapšeno do sada u vezi sa smrću Kašogija. Kako je saopšteno, kraljev savetnik Saud al-Kahtani i zamenik šefa obaveštajne službe Ahmed Asiri su otpušteni a istraga još traje.

Državna novinska agencija takođe je prenela da je kralj Salman naredio formiranje ministarskog komiteta koji će predvoditi prestolonaslednik da bi se izvršila reforma obaveštajnih službi kraljevstva.

Bilo je to prvo priznanje saudijske vlade da je Kašogi mrtav.

Turski zvaničnici veruju da je Kašogi ubijen u saudijskom konzulatu nakon što je ušao u zgradu 2. oktobra. Rijad je prethodno demantovao te tvrdnje i navodio da je novinar ubrzo po dolasku izašao iz zgrade.

Bela kuća je saopštila da je “upoznata sa saopštenje kraljevstva Saudijske Arabije da istraga o sudbini Džamala Kašogija napreduje i da se preduzimaju mere protiv do sada identifikovanih osumnjičenih.”

Na pitanje da prokomentariše saudijsko saopštenje, predsednik Tramp rekao je novinarima u Arizoni da je to “veliki prvi korak”. Međutim, dodao je: “Imamo neka pitanja za Saudijce” i dodao da će Bela kuća sarađivati sa Kongresom (u formulaciji američkog odgovora.)

Takođe je rekao da želi da razgovara sa saudijskim prestolonaslednikom pre preduzimanja narednih koraka.

Na pitanje da li Saudijci mogu da proizvedu kredibilan izveštaj o ubistvu Kašogija Tramp je rekao: “Mi smo uključeni. Turska je uključena… Bio je to strašan događaj i nije prošao nezapaženo.”

Pre saudijskog saopštenja, Tramp je novinarima u petak izjavio da će razmotriti sankcije protiv Saudijske Arabije u vezi sa nestankom Kašogija.