Foto: Demostat

Anđelković je ocijenio da, kada je riječ o plasiranju laži o Drugom svjetskom ratu i kada je u pitanju relativizacija genocida nad srpskim narodom, nijedan srpski politički subjekat, bilo na vlasti ili u opoziciji, ne bi smio da kalkuliše sa stanovišta partijskih interesa.

“To je tema gde mora da postoji jedinstvo i nacionalna sloga, jer nedopustivo je dobijati bilo kakve poene na grobovima predaka i stotinama hiljada naših sunarodnika”, rekao je Anđelković.

On je ukazao da se u rezoluciji grubo gazi istina i ustaški genocid nad srpskim narodom, koji je bio etnički i vjerski motivisan, te podvodi pod priču o žrtvama antifašista.

“Naprosto, ustaše su uništavale Srbe nezavisno od ideološkog konteksta, radilo se o klasičnom pokušaju genocida”, istakao je Anđelković.

On je poručio da se zato rezolucija, zanemarujući tu istinu, na drastičan način nekorektno odnosi prema prošlosti i srpskom narodu, te da je neshvatljivo da je bilo koji političar iz Republike Srpske tako nešto mogao da podrži ili predloži.

“Jedna stvar je težnja ka pomirenju, jedna stvar je pokušaj da se stvari primire, ali ne smemo prihvatiti da žrtvujemo istorijsku istinu o zločinima koji su nad nama izvršeni”, zaključio je Anđelković.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je Prijedlog rezolucije o poštovanju žrtava ustaškog režima u kojem se nigdje ne ističe genocid nad Srbima, nego eufemistički pominju “značajan broj žrtava iz BiH“.

U rezoluciji se naglašava i “antifašistička tradicija građana BiH – Bošnjaka, Hrvata, Srba i ostalih”, pri čemu su “Srbi i ostali” stavljeni na posljednje mjesto.

Za ovaj prijedlog – koji je podnio poslanički klub Naša stranka – Nezavisni blok Predrag Kojović, Aida Baručija, Mirjana Marinković-Lepić i Damir Arnaut – glasali su poslanici PDP-a i SDS-a, a amandmani SNSD-a nisu usvojeni.