Cenzura je opasna stvar, i za medije i za vlast, a autocenzura je još opasnija. I za jedne i za druge potvrda da su na staklenim nogama. Plašljivost je, opet, pokazatelj nesigurnosti, neznanja, čuvanja svojih interesa… Vladika Grigorije i dva dana posle sklanjanja njegovog teksta iz “Blica” u izjavi za Danas ne može da se načudi:

– Ne mislim da ja mogu da napravim neku revoluciju. Niti hoću. Ali hoću da mislim. I hoću da kažem ono što mislim, ako me već neko pita. Nisam ja tražio da pravim intervju u “Blicu”. Ako ne smem da mislim, i ako ne smem da govorim, onda svaka čast. A izgleda da je tako – kaže Grigorije.

Vladika Grigorije, Foto: Milica Vučković
Vladika Grigorije, Foto: Milica Vučković

Vladika sumnja da je u pitanju greška, kako kažu iz “Blica”, jer je u prvom izdanju posle brže-boljeg skidanja teksta i stavljanja novog, moskovskog metroa, ostavljen stari podnaslov, vezan za Grigorija. A iz “Ringier Axel Springer” za Srbiju stiže nova poruka, da će intervju objaviti 3. marta!

– Mučno mi je sve to. Rekao sam im da sam mnogo stvari prošao u životu i da nisam malo dete. Objasnio sam im da me je njihov urednik zvao, zahvalio se, rekao da nosi tekst u štampariju i da će izaći u nedeljnom broju na tri strane. Umesto toga izašle su slike metroa, a na početku, njihovom nepažnjom, ostao deo mog intervjua. Ne možemo biti toliko naivni, uz svu dobru volju, i reći da je u pitanju greška.

Inače, kako je to zagrebački “Jutarnji list” pisao 9. septembra 2019. godine: Samo je jedan glavni urednik medija u Srbiji! Zna se ko…

– Ne mogu da verujem da su ljudi dotle došli, da izbace intervju. Ne znam ni šta je u njemu bilo toliko “strašno”. Nisam pominjao nikakva imena, ali jesam vlast u Beogradu. Valjda se to sme. Ponovio sam, da će se iznenada pojaviti narod i da svaka autokratija na to treba da računa – dodao je Grigorije za Danas.

Na kraju, tekst Hrvata pod nazivom “Industrija mržnje u Srbiji” je do tančina opisao “medijsku slobodu” u Srbiji:

– Nasumce smo izdvojili sto naslovnih strana srpskih dnevnih novina i analizirali njihovu novinsku scenu. Tabloidi su izlog Vučićeve Srbije, putem njih on komunicira sa svojim sugrađanima, ali i sa susedima. Samo je jedan glavni urednik medija u Srbiji, koji su “ogledalo Vučićeve vlasti” – navodi “Jutarnji list”.