“Verujem da pod vođstvom predsednika Trampa možemo da postignemo mir, stabilnost i konačan dogovor sa Srbijom što će doprineti miru na Zapadnom Balkanu. Vaša uloga je ključna. Ono što drugi nisu uspeli, uradile su SAD”, poručio je, nakon polučasovne radne večere sa specijalnim predstavnikom predsednika SAD za mirovne pregovore između Beograda i Prištine Ričardom Grenelom, kosovski predsednik Hašim Tači.

S druge strane, poruke koje je preneo sam Grenel, uglavnom su se ticale platforme za pregovore koju zagovara od svog imenovanja u oktobru prošle godine – ekonomskom interesu za saradnju, prenosi KoSSev.

Tači je, kako prenosi Koha, “večeras u Prištini kako bi razgovarao o dijalogu, ne da bi se bavio lokalnim temama u vezi sa minulim izbornim procesom na Kosovu”.

“Grenel je zadužen za normalizaciju odnosa sa Srbijom i nije ovde zbog lokalnih političkih problema, jer nijedan ambasador ne vrši pritisak oko lokalnih problema. Diskutovali smo o dijalogu i ključnim pitanjima za Kosovo. Ova poseta nema veze za agendama domaćih aktera nakon izbora. Pod vođstvom predsednika Trampa ćemo uspeti”, rekao je Tači novinarima, javlja Koha.

Ipak, Grenel će se sutra sastati sa liderom drugoplasirane partije na oktobarskim izborima za kosovsku skupštinu, Isom Mustafom, što neće biti i njegov prvi sastanak sa DSK ovog meseca. On se sa delegacijom DSK već jednom sastao početkom januara u Berlinu, dok s druge strane, nema potvrde o njegovoj nameri sa se sastane i sa liderom Samoopredeljenja, Aljbinom Kurtijem, koji je i zvanično mandatar nove kosovske vlade.

Sam Grenel, potvrdio je da nema preference kada su vladajuće koalicije buduće vlade Kosova u pitanju i veći deo svog obraćanja posvetio je pozivima na fokusiranje na ekonomski razvoj i stvaranje radnih mesta.

“Želimo da region razvijemo ekonomski. Mladim ljudima je potreban posao. To je politika predsednika Trampa. Ekonomija SAD cveta zato što smo rekli da ljudi moraju da preuzmu moć. Morate stvoriti poslove i ekonomski razvoj za ljude koji to zaslužuju”, rekao je Grenel, dodajući da je sve to nemoguće kada postoje političke konfrontacije.

“Zato sam ovde, ne želim da učestvujem u političkim prepirkama jer nas to vraća unazad. Želim da sagledam probleme koje imamo i pokrenem Kosovo i Srbiju napred”, zaključio je Grenel, javlja Koha.