Izvor: Daniel Bockwoldt / dpa / AFP

Grenel je naveo da je ovaj korak sled njegovog imenovanja za specijalnog izaslanika, uz napomenu da je ekonomski razvoj ključ za pokretanje procesa.

“Kada je predsednik Tramp zatražio da budem specijalni izaslanik predsednika za mirovne pregovore Srbije i Kosova, jasno je rekao da je ekonomski razvoj ključ za pokretanje procesa. Ekonomski rast je i uvek će biti najveći stvaralac bogatstva za ljude ovog regiona i sveta”, rekao je on.

Stanovnici i privrednici će moći da šest sati vožnje zamene, kako je objasnio Grenel, “direktnim letom koji traje otprilike 20 minuta”.

“Predsednik Tramp i njegov tim naporno su radili kako bi postigli ovaj dogovor, što je samo početak svetle budućnosti koju predviđamo za naše prijatelje u Srbiji i na Kosovu”, istakao je on.

Uz to, Grenel je na Tviteru zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, kako je naveo, “na posvećenosti”.

Memorandum u Berlinu potpisali su predstavnici Ministarstva privrede Srbije, sa nemačkom kompanijom “Lufthanza”, a avio-linija bi mogla da zaživi kada budu ukinute prištinske takse na robu iz centralne Srbije i nastavljen dijalog Beograda i Prištine.