Grajf kaže da u principu uvijek podržava sve institucije i memorijale koji doprinose pamćenju jednog naroda, jer svaki narod mora da se sjeća šta mu se događalo kroz istoriju.

On je za “Glas Srpske” istakao da je imao priliku da razgovara sa proslavljenim srpskim režiserom Emirom Kusturicom u vezi sa snimanjem filma o Јasenovcu, navodeći da je krajnje vrijeme da se to učini jer je Kusturica genijalac koji može iznijeti tu priču.

Grajf navodi da je za Srbe Јasenovac mjesto agonije i stradanja.

“Znam da svi pitaju za brojke, ali mnogo važnije i mnogo strašnije od brojki jeste ono što je rađeno prije samog stradanja. To uništavanje cijelih života, porodica, naselja, sistematsko uništavanje… Smrt je često brza, ovdje govorimo o mukama, stradanju, razaranju cijelog jednog naroda mjesecima i godinama”, rekao je Grajf.

Prema njegovim riječima, to nije nešto što se dešavalo zbog više sile, to je bio projekat, ideja i politički plan NDH, i to je ono što je mnogo važnije i mnogo strašnije od same brojke.

“Strašno je što su zločinci uživali u svojim zločinima”, naglašava Grajf.

On je naveo da je, prema njegovim, kao i rezultatima istoričara i istražilaca iz Izraela, u logoru Јasenovac ubijeno najmanje 700.000 Srba, te da tome treba dodati i 340.000 jugoslovenskih Јevreja, nekoliko hiljada Roma, kao i protivnika ustaškog režima.

“Bilo je noći kada je ubijeno po 1.200 Srba, kada su organizovana takmičenja u klanju. To je definitivno bila fabrika smrti, kao i Aušvic, ali mnogo strašnije i od tih strašnih brojki jeste ono što je prethodilo samom stradanju”, rekao je Grajf, koji je i autor knjige “Јasenovac – balkanski Aušvic”.

Komentarišući izjavu /poglavara Katoličke crkve u Hrvatskoj/ kardinala Јosipa Bozanića da je ustaški logor Јasenovac najstrašnije stratište Јevreja, Srba, Roma i Hrvata u NDH, ali da izostaju takve izjave iz hrvatskog političkog vrha, Grajf kaže da su takvi glasovi neophodni.

“Krajnje je vrijeme da taj glas ne bude usamljen i vjerujem da je pitanje vremena kada će doći do toga i do promjene javnog diskursa”, ističe Grajf.