Grajf, autor knjige “Јasenovac, balkanski Aušvic” rekao je i da je zajednička srpsko-hrvatska komisija iz 1945. godine došla do zaključka da je bilo 1,4 miliona žrtava, a da su kasnije naučnici potvrdili da je minimalan broj žrtava u Јasenovcu 700.000.

“U drugim knjigama piše nekoliko stotina hiljada, a ja bih rekao da je minimalan broj žrtava Јasenovca 700.000, a možda i više, možda i 800.000 Srba, Јevreja i Roma, nedužnih ljudi. To su bile žrtve, ne možemo o tome da ćutimo”, naglasio je on.

Grajf je za TV “Pink” izjavio da je veoma važna inicijativa o rekonstrukciji i proučavanju svih masovnih grobnica iz tog perioda, podsjetivši da Izrael u tom području ima velika iskustva, ali i tehnologiju.

“U Izraelu i uopšte u jevrejskoj zajednici imamo veliku dokumentaciju i iskustvo u proučavanju tih nedjela i to dajemo na uvid kao poklon našim prijateljima u Srbiji”, rekao je izraelski istoričar.

Grajf je pozdravio izgradnju memorijalnog centra u Donjoj Gradini, što će zajedno finansirati Srbija i Republika Srpska, naglasivši da je to značajno za kulturu sjećanja.

“Nama je potrebno da imamo takve memorijale. Što je više tih memorijala i spomenika bolje ćemo da pamtimo”, dodao je on.

Grajf je istakao i da snimanje filma o Јasenovcu sa proslavljenim režiserom Emirom Kusturicom smatra svojom moralnom obavezom i da to ostvarenje mora biti napravljeno.

“Kusturica je rekao da će uraditi sve što je do njega, a ja sam tu da mu pomognem sa svojom istorijom”, naveo je Grajf.

On je ukazao i da u nekim evropskim državama jačaju snage i pokreti koje negiraju žrtve nacizma i Holokausta, naglasivši da će ti pokušaji propasti.

“To je veoma negativna tendencija u nekim zemljama Evrope koje pokušavaju da ponovo pišu svoju istoriju i da prikriju svoje zločine i ti pokušaji će propasti jer, kao što svi znamo, istina je jača od svega i ne može se sakriti”, kaže on.

Grajf je napomenuo i da govori o otkrivanju istine i istorijskim činjenicama, a koje, kako je naglasio, nisu uperene protiv hrvatskog naroda.