Obilježavanju prisustvuju predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Najuža delegacija Republike Srpske kod Crkve Presvete Bogorodice položiće vijenac na spomen-ploču srpskim žrtvama iz zapadne Slavonije, saopšteno je iz Ministarstva rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske.

Od 11 časova na obilježavanje možete pratiti na RTRS, našem portalu Fejsbuk stranici.

Hrvatske vojno-policijske snage 1. i 2. maja 1995. godine izvršile su akciju “Bljesak” na zapadnu Slavoniju, koja je bila zona pod zaštitom UN, gdje su ubili 283 Srba, uključujući 114 civila, među kojima 56 žena i 11 djece. U akaciji je protjerano 15.000 Srba.

Željka Cvijanović (Foto: RTRS)

Željka Cvijanović (Foto: RTRS)

Predsjednik Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Duško Milunović je u pisanoj izjavi, povodom 25 godina od egzodusa Srba iz zapadne Slavonije, naveo da je ovo prisjećanje na etničko čišćenje srpskog naroda, koje su izvršile hrvatske snage, i to u zoni pod zaštitom UN.

On je naveo da je u egzodusu prema Republici Srpskoj, srpski narod zapadne Slavonije, na putu prema mostu spasa do rijeke Save, nemilosrdno gađan avionskim bombama, maljutkama iz helikoptera, topovskim granatama i snajperskim mecima.

Milorad Dodik (Foto: RTRS)

Milorad Dodik (Foto: RTRS)

– Hrvatski agresori nisu poštedjeli ni stranu rijeke Save koja pripada Republici Srpskoj i u zločinačkom napadu ubili su i dvoipogodišnju djevojčicu Unu, a ovom zločinu hrvatskih snaga nad srpskim civilima na području zapadne Slavonije, Haški tribunal nikada nije otvorio intezivnu istragu – naglasio je Milunović.

On je istakao da ni Savjet bezbjednosti UN nije pokrenuo pitanje sankcija za Hrvatsku, koja je kao članica UN izvršila agresiju na zonu pod zaštitom te iste organizacije.