Vučić na Instagramu: U Srbiji ne sme da postoji strah

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić napisao je danas na Instagram profilu “budućnostsrbijeav” da je “Srbija demokratska zemlja koja će umeti na najbolji mogući da odgovori na nasilje”.

“U Srbiji ne sme da postoji strah, Srbija je demokratska zemlja, Srbija je pravno uređena zemlja i Srbija će na najbolji mogući način, u skladu sa tim principima, umeti da odgovori na nasilje”, napisao je Vučić.

Građani okružuju zgradu predsedništva, ne žele da dozvole Vučiću da izađe

Demonstrnati su danas oko 13.00 počeli da prave “živi lanac” oko zgrade predsedništva Srbije kako bi onemogućili predsednika Srbije Aleksandra Vučića da izađe iz zgrade.

Lider Dveri Boško Obradović je rekao da prave “obruč oko Vučića”. Ispred predsedništva je veliki broj policajaca.

Jedna od organizatora protesta “Jedan od pet miliona” Jelena Anasonović pozvala je sa kamiona građane da ne dozvole Vučiću da izađe iz zgrade.

Ona je saopštila i da je policije privela jednog mladića, P. C. dok je bio u kući, i da se još ne zna razlog privođenja. “To nama čini ova vlast, privodi srednjoškolce, momke i devojke tuče, šutira svoje građane”, rekla je Anasonović.

Lider levice Srbije Borko Stefanović pozvao je građane da stoje ispred predsedništva kao živi lanac slobode i ne daju Vučiću da izađe.

13:49

Policijski sindikat Srbije: Policija da brani narod, demonstranti da ih ne napadaju

Policijski sindikat Srbije pozvao je kolege, policajce, ukoliko dobiju naređenje da se fizički obračunaju sa demonstrantima u Beogradu, to naređenje odbiju.

“Policija mora da sačuva svoj obraz i da ne bude sredstvo politike, već da brani svoj narod i uvek bude na strani naroda”, naveo je taj sindikat.

PSS je takođe apelovao na demonstrante da ni oni ne napadaju policajce. “Da ih ne vređaju, ne psuju, jer oni su njihovi sugrađani, prijatelji, komšije. Davno je prošlo vreme da se policija i građani mrze i gledaju sa nepoverenjem. Ukažite poštovanje policiji, a policija će biti na strani naroda. Policija treba da se drži Ustava i zakona, a ne volje političara”.

Izlazeći van okvira svojih nadleznosti, Stefanović je svojim naređenjem doveo u životnu opasnost građane i same policajce, navodi se. Stefanović je, dodaje se, nepromišljeno pokrenuo spiralu nasilnih naređenja, koje mogu imati teske posledice po Srbiju.

13:38

Vojni sindikat Srbije: Za incident na RTS-u odgovorni i vlast i opozicija, vojska uvek uz narod

Vojni sindikat Srbije saopštio je da je za incident na RTS-u odgovorna i vlast i opozicija, kao i da niko od učesnika mirnog protesta nije znao za nameru nekih političara da uđu na RTS.

Kako se navodi u saopštenju, vojska je uvek uz narod i ljudi na vlasti moraju da znaju da ne smeju da upotrebe silu protiv naroda.

13:34

Ponovljeni zahtevi za smenu

Ispred predsedništva Srbije u Ulici kralja Milana u Beogradu okupljen je velik broj građana, zaustavljen je saobraćaj i sa kamiona sa razglasom obraćaju se govornici.

Sa kamiona su ponovljeni zahtevi za smenu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić, predsednice parlamenta Maje Gojković, direktora RTS Dragana Bujoševića, kao i za fer i slobodne izbore, pod uslovom da se šest do devet meseci pre tih izbora oslobode mediji.

13:26

Stefanović: Obradović i Đilas sprovode politiku napadom na policiju

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović kaže da je skandalozno i nedopustivo to što Dragan Đilas i Boško Obradović pokušavaju da svoju politiku sprovode fizičkim napadima na policijske službenike.

“Najoštrije osuđujem fizički napad na pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova od strane lidera Saveza za Srbiju Dragana Đilasa, Boška Obradovića i njihovih sledbenika.

13:11

Novinari izašli iz Predsedništva

Posle kraće blokade, novinarima koji su pratili konferenciju za štampu Aleksandra Vučića u Predsedništvu na Andrićevom vencu, omogućeno je da napuste zgradu.

Novinarske ekipe ostale su, oko 12,35 sati blokirane u zgradi na Andrićevom vencu 2, jer su im službenici kabineta saopštili da su učesnici protesta ispred blokirali službeni ulaz.

13:11

Lutovac: Vučić je predsednik svih građana, a ne samo onih koji mu se sviđaju

“Sram da bude da RTS koji prenosi šta se dešava u njihovoj kući preko privatne televizije, to nije zabeleženo”, poručio je predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac.

Lutovac je rekao i da Vučić želi da bira s kim će da razgovara i dodao da on ne razume posao kojim, se bavi jer je predsednik svih građana, a ne samo onih koji mu se sviđaju.

“Dokle misli ovako da radi, dokle će RTS da bude ovakav kakav jeste, ne smemo više to da dozvolimo”, dodao je.

13:06

Demonstranti probili kordon

Demonstranti su uspeli da probiju policijski kordon u Ulici kneza Miloša i da kamion sa razglasom dovezu ispred predsedništva Srbije.

Izvor: N1

13:02

Vučić: Nećemo dozvoliti nasilje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da država neće dozvoliti nasilje i da će svi koji su kršili zakon morati da odgovaraju.

12:59

Jeremić: Očekujemo da predsednik Srbije razgovara sa građanima

Jedan od lidera Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da se demonstranti neće razići sve dok im se ne obrati predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Očekujemo da predsednik dodje da razgovara sa građanima”, rekao je Jeremić novinarima ispred predsedništva Srbije.

Jedan od lidera Saveza za Srbiju Dragan Đilas rekao je da do daljnjeg ostaju ispred i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare ponovo izneo “iste poruke mržnje i agresije” i da “nema želju da se narod ujedini”.

Pozvali su građane da ostanu mirni i da ne nasedaju na prvovokacije.

12:54

Sukob građana i policije, bačen biber sprej

U Ulici kneza Miloša u Beogradu došlo je do sukoba građana i policije.

Na ulici je policija sa opremom za razbijanje demonstracija.

Informacije sa lia mesta su da je bačen i biber sprej.

12:48

Stefanović: Primenili silu nad Obradovićem

Lider Levice Srbije Borko Stefanović izjavio je za N1 da su pripadnici žandarmerije “primenili silu prema Bošku Obradoviću”.

“Imamo i snimak. Nije priveden i ne daju da se približe ovde. Išao je da odblokira kamion sa ozvučenjem”, rekao je Stefanović.

On kaže da će građani mirno protestovati i ostaće dok im se ne obrati predsednik Vučić.

12:44

Obradović: Nema nazad, hoćemo ostavke i fer izbore

Predsednik Pokreta Dveri i jedan od lidera Saveze za Srbiju Boško Obradović izjavio je danas da zahtevaju ostavke predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić, direktora RTS Dragan Bujoševića i fer i slobodne izbore i da od tih zahteva neće odustati.

“Nema nazad”, rekao je Obradović novinarima pred početak protesta ispred Predsedništva Srbije.

On je kazao da će se posle obraćanja Vučića javnosti, okupljenim ispred predsedništva obratiti predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac.

Ispred Predsedništva je postavlje kamion sa razglasom. Okupljeni su okružili Predsedništvo, duvaju u pištaljke i uzvikuju “Vučiću, lopove” i “AV, AV”.

Belim trakama sa natpisom “Počelo je”, zatvorili su Ulici kralja Milana.

12:09

Okupljeni građani srušili su zaštitnu ogradu ispred predsedništva Srbije i prišli ulazu. Jedan od lidera Saveza za Srbiju Dragan Đilas pozvao je građane na mir. Tu su i drugi lideri Saveza za Srbiju. Građani uzvikuju “odlazi”, “uhapsite Vučića”, “lopovi”.

predsedništvo

11:47

Upravni odbor RTS: Država da ne dozvoli da javni servis bude izložen napadima

Upravni odbor (UO) Radio televizije Srbije (RTS) saopštio je danas da RTS kao javni medijski servis ne sme da postane poligon za nasilne političke obračune političkih aktera.

11:47

Đilas: Bujošević mora krivično da odgovara, upad u zgradu RTS-a bio spontan

Jedan od lidera Saveza za Srbiju (SzS) Dragan Đilas izjavio je u Novom danu da nije postojao nikakav plan da se ulazi u zgradu Radio-televizije Srbije (RTS) i ocenio da se to desilo spontano.

11:40

Antić: Osloboditi RTS režimskih stega

Neophodno je hitno osloboditi Radio televiziju Srbije režimskih stega, jer je to medijska kuća koju finansiraju svi građani Srbije, izjavio je Čedomir Antić, predsednik Udruženja građana “Napredni klub” i član političkog saveta Narodne stranke.

“Tražimo ostavke predsednika republike, predsednice Vlade Republike Srbije i uspostavu Vlade nacionalnog spasa sa mandatom da sprovede poštene izbore pod međunarodnom kontrolom”, navedeno je u saopštenju.

11:23

RTV: Upad u RTS je napad na medijske slobode

Kolegijum generalnog direktora i generalni direktor Radio-televizije Vojvodine Miodrag Koprivica uputili su danas podršku kolegama sa Radio-televizije Srbije zbog sinoćnih incidenata i ocenili da je upad demonstranata na RTS “napad na medijske slobode“.

11:18

Reporterka N1 o tome šta se dešavalo u zgradi RTS

Reporterka N1 Emina Kovačević, koja je sinoć bila ispred i u zgradi javnog servisa, prepričava šta se dešavalo u zgradi i kada je demonstrante počela da izbacuje policija.

Balunović: Upad u RTS više nego legitiman vid političke borbe

Upad u zgradu RTS je više nego legitiman vid političke borbe, mnogo legitimniji nego kupovina glasova na izborima, rekao je politikolog Filip Balunović.

“Ne bi bilo dobro da se Boško Obradović profiliše kao vodeći lider protesta, trebalo bi promisliti o suštini njihovih zahteva i ne odlaziti previše desno kad se kritikuje vlast”, ocenio je on.

10:29

Janjić: Mediji prave sliku koja nema veze sa stvarnošću, već sa politikom

“Mediji prave sliku koja nema veze sa stvarnošću već sa politikom i zato imamo podeljenost u društvu, koja dolazi s političkog vrha”, smatra urednik agencije Beta Dragan Janjić.

10:09

Predsednik UNS: Ni opozicija ni vlast ne treba da imaju monopol nad infomacijama

Predsednik Udruženja novinara Srbije Vladimir Radomirović ocenio je da ulazak lidera opozicije u zgradu Radio televizije Srbije pokazuje da ne žele slobodan RTS.

Radomirović je povodom jednog od zahteva demonstranata da se uključe direktno u program RTS-a i da se obrate građanima rekao da bi svako onda mogao da dolazi na televiziju i govori šta mu padne napamet, i da ulazi nasilno. On je istakao da treba insistirati na tome da ni opozicija ni vlast nemaju monopol nad informacijama, već da one pripadaju građanima.

7:35

SzS: RTS i vlast se oglušili o opravdane zahteve

Savez za Srbiju (SzS) pozvao je građane da se danas okupe ispred zgrade Predsedništva.

“Nakon što su se RTS i vlast ponovo oglušili o opravdane zahteve protesta ‘1 od 5 miliona’, nakon što je ministar policije poslao policiju na goloruk narod i nakon što su ponovo besomučno lagali na Pinku i RTS-u o dešavanjima na protestu, pozivamo sve građane da se okupimo zajedno kod Predsedništva u nedelju u 5 do 12”, navodi se u pozivu.

7:34

Policija izbacila demonstrante iz zgrade RTS-a

Policija opremljena za razbijanje demonstracija izbacila je u subotu učesnike protesta “1 od 5 miliona” iz zgrade RTS, u koju su, predvođeni Boškom Obradovićem ušli oko 19.30.

Akcija MUP-a je otpočela oko 21.30. Lider Dveri pozvao je građane, nešto iza 23h, da se okupe u nedelju u 12h ispred Predsedništva, za kad je najavljeno obraćanje predsednika Aleksandra Vučića. Građani su se nakon toga razišli.

Ministar unutrašnjih poslova je rekao da je privedena jedna osoba zbog šutiranja policajca, organizatori protesta tvrde da je pojedine ljude policija tukla i legitimisala.