Kovčeg s telom preminulog srpskog patrijarha Irineja prenet je iz Saborne crkve u Hram Svetog Save na Vračaru, oko 11.30 nakon čega je održano opelo. Kovčeg su u Hram uneli pripadnici Garde Vojske Srbije i arhijereji Srpske pravoslavne crkve.

Do Hrama kovčeg je preneto u koloni vozila, bez pratnje građana zbog epidemioloških mera. Duž puta od Saborne crkve do Hrama Svetog Save građani su pratili prenos posmrtnih ostataka preminulog patrijarha.

U Hramu je kovčeg dočekalo sveštenstvo Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke.https://www.youtube.com/embed/CRA85Rdn1VM

U 12.30 održan je pomen u hramu, a nakon toga tokom celog dana i noći beogradski sveštenici će čitati sveta jevanđelja nad odrom.

Liturgija za upokojenje počinje u nedelju u 9.00 i služiće se u centralnom delu hrama gde će biti izloženo telo patrijarha.

Građani dolaze da odaju poštu patrijarhu u Hramu Svetog Save
Pomen patrijarhu Irineju u Hramu Svetog Save
Pomen patrijarhu Irineju u Hramu Svetog Save
Ispraćaj patrijarha Irineja ispred Saborne crkve
1 / 4© TANJUG / TARA RADOVANOVIC

U skladu sa preporukama Kriznog štaba i svim epidemiološkim merama, neće biti moguće celivanje tela patrijarha. Kovčeg je potpuno zatvoren, s tim da je u delu glave i grudi prekriven staklom.

Građani će moći da uđu na zapadni stranu hrama na centralni ulaz i da priđu na nekoliko metara od tela, da se poklone i ponovo da izađu napolje.

Patrijarh će biti sahranjen u nedelju u kripti hrama Svetog Save nakon liturgije i opela.