Izjava direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove da imaju slabu saradnju sa inspektorima Srpske i da su građani u Kanton Sarajevo dolazili sa graničnih prelaza u Srpskoj bez ikakvih kontrola i najava je nekorektna, kažu u Štabu za vanredne situacije Srpske.

Ukidanjem mjere karantina i policijskog časa u Federaciji BiH epidemiološki je ugrožena i Republika Srpska. Ova odluka je nepromišljena, poručuju iz Republičkog štaba za vanredne situacije. U Srpskoj važe mjere izolacije od 6. aprila.

– Svi građani Republike Srpske bez obzira na koji granični prelaz uđu moraju kad uđu na teritoruiju Srpske u karantin – jasan je Milan Novitović, vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović.

Nenad Stevandić, šef Tima za praćenje mjera i preporuka, ogorčen je odlukom federalnih vlasti.

– Sa stručne strane, epidemiološke, ljudske, to je jedna nerazumna odluka i dokaz da mi živimo u dvije države – poručuje Stevandić.

Idu prvomajski praznici i odluka Federacije da ukine karantin na graničnim prelazima i policijski čas može nulirati sve dosadašnje napore u borbi protiv virusa korona, smatraju u Inspektoratu Republike Srpske. Sa tim nisu saglasni u Federalnom ministarstvu za javno zdravlje.

– Odluka o ukidanju neće ugorziti Republiku Srpsku – poručuje Goran Čerkez, pomoćnik ministra.

Dragutin Škrebić ,direktor Inspektorata, ipak misli da je to ishitrena odluka.

– To je ishitren potez pred Prvi maj. Bojim se da će nam mukotrpan rad proteklih mjesec pasti u vodu – tvrdi Škrebić.

I Krizni štab opštine Drvar jednoglasno je zaključio da je ukidanje policijskog časa u Federaciji BiH preuranjeno, a Dušica Runić, načelnica Drvara, smatra da nije dobra odluka.

Neodgovornom i netačnom u Republici Srpskoj ocjenjuju i izjavu iz Federalnog inspektorata da su im u Kanton Sarajevo dolazili građani sa graničnih prelaza u Srpskoj bez ikakvih kontrola i najava.

U Inspektoratu Srpske kažu da nije tačna ni izjava kolege iz Federacije da nisu imali dobru saradnju.

Prije osam dana u karantinu u Republici Srpskoj u lokalnim zajednicama bilo je 257 ljudi ,a prekjuče 504.Primjetan je rast naročito nakon vaskršnjih praznika.