Opštinsko vijeće Bosanskog Petrovca, na današnjoj vanrednoj sjednici, usvojilo je rezoluciju kojom od Vlade Unsko-sanskog kantona zahtijeva da odustane od prijedloga da centar za migrante bude smješten u Medenom Polju u ovoj opštini, u suprotnom uslijediće blokada magistralnog puta prema Bihaću.

– Građani Bosanskog Petrovca će u krajnjem slučaju ako dođe tri do četiri hiljade migranata, pošto opština ima četiri do četiri i po hiljade stanovnika, demonstrativno krenuti u izbjegličku kolonu. Kao što su doživjeli i Srbi i Bošnjaci egzodus tokom 90-ih godina, tako će i sada zajednički se ujediniti u jednu izbjegličku kolonu i krenuti prema granici, prema Evropskoj uniji – rekao je Dejan Prošić, načelnik ošptine Bosanski Petrovac.

Prošić kaže da je odluka opštine donesena jednoglasno, te da su upućeni dopisi i Savjetu ministara i Kancelariji za strance u kojoj su izneseni stavovi opštine. Ističe da bi dolazak migranata doveo do kolapsa opštine.

– Јa sam već imao jedan sastanak i građani su ogorčeni. I mi smo bili migranti. Bježali su i Bošnjaci i Srbi. Zašto Evropa ništa ne uradi? Zašto Sarajevo ništa uradilo nije? Svi primaju velike plate – istakao je predsjednik Mjesne zajednice Medeno Polje Cvjetko Dukić.

Na vanrednu sjednicu Opštinskog vijeća bili su pozvani i svi predstavnici Bosanskog Petrovca u Unsko-sanskom kantonu i Federaciji BiH, ali se niko od njih nije odazvao. Mještani Medenog Polja su ogorčeni.

U znak protesta ideji Vlade Unsko-sanskog kantona da se za migrantski centar predloži lokacija Medeno Polje, predstavnici opštine Bosanski Petrovac polučasovnom šetnjom na pješačkom prelazu obustavili su saobraćaj na magistralnom putu ka Bihaću.