Taksu od sedam evra obevezni su da plate podnosioci zahtjeva stariji od 18 godina, a plaćenje će moći da izvrše debitnim ili kreditnim platnim karticama.

Na stranici ETIAS-a pojašnjeno je da će građani 61 zemlje prije putovanja u neku od zemalja EU trebati da popune onlajn zahtjev u koji će morati da unesu svoje lične podatke, ali i da daju podatke kao što su zdravstveno stanje, kriminalna prošlost, te putovanja u zemlje zahvaćene ratom.

Da bi dobili ETIAS vizu, građani će morati da navedu i podatke o svojoj istoriji zaposlenja, te u koje zemlje EU su ranije putovali.

Na sajtu je navedeno da će za popunjavanje zahtjeva za ETIAS vizu biti potrebno oko 10 minuta, te da će 95 odsto podnosilaca zahtjeva odgovor na svoju adresu elektronske pošte dobiti u roku od nekoliko minuta.

Ukoliko sistem utvrdi da podnosilac zahtjeva predstavlja bezbjednosni rizik, zahtjev će biti ručno obrađen i u tom slučaju odgovor bi trebalo da stigne u roku od četiri dana ili maksimalno dvije sedmice.

ETIAS viza važiće tri godine ili do isteka pasoša i sa njom će građani moći da ulaze u EU neograničen broj puta, s tim da ne ostanu duže od 90 dana u periodu od 180 dana.

Na sajtu ETIAS-a posebno je naglašeno da pasoš mora važiti još najmanje tri mjeseca od dana planiranog putovanja.

Među 61 zemljom, čiji će građani od 2021. godine morati da podnose zahtjev za ETIAS vizu, nalaze se i Srbija, Makedonija, Crna Gora, Albanija, Australija, Kanada, Izrael, Јapan, Monako i SAD.