Za predsjednika SDS-a Vukotu Govedaricu ovo je posebno značajno i za SDS i Republiku Srpsku, navodeći da vjeruje da je prošlo vrijeme stradanja i ratova i da je pred nama vijek izgradnje. On je dodao da je ovaj kraj dao slobodu i istakao da je Sarajevsko-romanijski korpus izdržao velike ofanzive i vodio vjerovatno jednu od najtežih bitaka u proteklom ratu. Ivanić je podsjetio da je ovaj hram posvećen poginulim borcima Sarajevsko-romanijske regije koji su dali veliki doprinos nastanku Republike Srpske.

“Sve te silne bitke i pobjede koje su ovdje ostvarivane i poginuli zaslužuju da ih se sjetimo, posvetimo im pažnju i izrazimo svoju zahvalnost za ono što su oni izborili, a izborili su naše pravo da na ovom prostoru budemo ravnopravni, izborili su Republiku Srpsku koja je jedina garant ravnopravnosti srpskog naroda na ovom prostoru – rekao je Ivanić u porti manastira na Ravnoj Romaniji.

“Današnji dan značajan je za Srpsku demokratsku stranku i za Republiku Srpsku”, kazao je Govedarica dodajući da nije bilo SDS u političkom smislu riječi ne bi bilo ni Republike Srpske.

Govoreći na Svečanoj akademiji povodom duhovno-kulturne manifestacije „Tebi, goro Romanijo“, održanoj danas u porti manastira Svetog velikomučenika Georgija u Sokocu, Govedarica je rekao da se “danas sjećamo kako je to sve nekada krenulo”.

“Za neke je djelovalo suludo, ali za one koji su bili hrabri, koji su vjerovali i koji su se odazvali na poziv srpskog naroda, jer je za to zaista postojala potreba, oni su iznijeli najveći teret na svojim leđima i zato zahvaljujem svima koji su imali odvažnosti i hrabrosti da u teška vremena prepoznaju SDS i da sa narodom iznesu teret koji su iznijeli“, kazao je Govedarica.

On je rekao da se danas treba sjetiti i junaka čija su imena ispisana u prelijepom hramu u Sokocu, a koji su sebe uzidali u temelje Republike Srpske.

„Oni su darovali sebe Srpskoj, da bismo mi živjeli u slobodi i u miru, i u Republici Srpskoj u kojoj ima budućnosti, a ja vjerujem u tu budućnost i vjerujem u mnoge ljude koji su spremni da dosta ulože i daju sebe za Srpsku u narednom vremenu, a to je vrijeme mira. Vjerujem da je prošlo vrijeme stradanja i ratova, pred nama je vijek izgradnje“, istakao je predsjednik Srpske demokratske stranke.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je da se manifestacija „Tebi, goro Romanijo“ održava još od 1998. godine, te da je manastir Sokolica posvećen Svetom velikomučeniku Georgiju osveštan na današnji dan 2002. godine, dok je njegova gradnja počela 1996. godine.

Na unutrašnjim zidovima hrama Sokolica postavljene su ploče na kojima su ispisana imena 4.000 srpskih boraca, među kojima su najvećim dijelom borci Vojske Republike Srpske, poginuli u prošlom ratu na Sarajevsko-romanijskoj regiji.

Ovoj manifestaciji prisustvovao je veliki broj građana, kao i predstavnika političkog i kulturnog života.