Golićeva je naglasila da ovaj problem, čiji je glavni uzrok nepoštovanje propisa i bahat odnos prema životnoj sredini, zahtijeva hitan multisektorski pristup i intervenciju.

Ona je navela da se utvrđuju sve okolnosti pod kojima je u martu izbio požar na prostoru nekadašnjeg giganta i procjenjuje cjelokupno stanje.

Prema njenim riječima, od republičke vodne inspekcije su dobili rezultate analiza sedimenata u koritu Vrbasa uzetih na tri lokacije i sva tri su negativna, što znači da sedimenti nisu kontaminirani, a ostali podaci se obrađuju.

– Neophodno je dobiti sve rezultate analiza, da bi bio utvrđen obim i stepen kontaminacije. Moramo imati sve parametre neophodne za kreiranje plana sanacije – rekla je Golićeva za Glas Srpske.

Odgovarajući na pitanje zašto piralen nije ranije izmješten iz Incela i ko je za to odgovoran, Golićeva kaže da je uvijek odgovoran vlasnik objekta.

– I nadležni inspekcijski organi morali su kontrolisati aktivnosti pravnih lica u Incelu, jer bilo je tu i prije bespravne gradnje, rušenja i drugih nedozvoljenih aktivnosti. Ali, najveća odgovornost je na vlasnicima – napominje Golićeva.

Govoreći o pomoći Vlade Švedske koju je dogovorila, a za koju ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Mirko Šarović tvrdi da je on zaslužan, Golićeva kaže da je neprimjereno obmanjivanje javnosti zarad sitnih dnevnopolitičkih interesa i učvršćivanja unutarstranačke pozicije.

– Šarović nije odobrio 600.000 dolara, jer ta sredstva nisu sa računa Ministarstva za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose BiH da bi ih mogao odobravati. Riječ je o novcu koji izdvaja Vlada Švedske posredstvom Razvojne agencije SIDA za projekat smanjenja uticaja opasnih hemikalija na zdravlje ljudi i životnu sredinu – navela je Golićeva.

Kada je riječ o namjeri Hrvatske da na području Trgovske gore odlaže radioaktivni otpad, Golićeva ističe da bi se zbog opstrukcija da stranke koje su dobile najveće povjerenje građana na izborima formiraju Savjet ministara moglo doći u situaciju da Hrvatska to iskoristi.

Ona je dodala da se do kraja avgusta očekuje odluka o proglašenju parka prirode Una, čime će biti zaštićen biser prirode, ali i ojačana pregovaračka pozicija u vezi sa Trgovskom gorom, jer međunarodne institucije vode računa o zaštićenim područjima.