“Ako se ove informacije potvrde, dobijamo dodatno vrijeme za aktivnosti koje će dovesti do toga da Hrvatska definitivno odustane od izgradnje ovog odlagališta u neposrednoj blizini granice, jer bi to bio presedan, nezabilježen u svijetu”, naglasila je Golićeva.

Ona napominje da, uprkos stalnom insistiranju, Ministarstvo nema zvaničnih saznanja o aktivnostima Hrvatske u vezi sa izgradnjom odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori – hrvatske vlasti i institucija ne daju nikakve zvanične odgovore na upite i inicijative koje dolaze iz Republike Srpske i BiH.

“Sva naša saznanja su dobijena posrednim putem, iz medija i redovnim praćenjem portala hrvatskih institucija. Ovakav stav Hrvatske nije u skladu sa dobrosusjedskim odnosima, ali ni sa obavezama koje su preuzeli na sastanku, u maju 2016. godine, kada je rečeno da ćemo o svemu biti redovno obavještavani”, podsjetila je ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske.

Parlament BiH je u maju 2016. usvojio Rezoluciju o neprihvatanju izgradnje skladišta i odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori u neposrednoj blizini granice sa BiH.

Hrvatska namjerava da otpad niske i srednje radioaktivnosti odlaže u nekadašnjem vojnom objektu “Čerkezovac”, gde postoje vojni objekti nekadašnje ЈNA ukopani u Trgovskoj gori.

Prema Strategiji zbrinjavanja radioaktivnog otpada Hrvatske, koja je usvojena prije nekoliko godina, predviđeno je da sav nuklearni otpad u toj zemlji, kao i dio iz Nuklearne elektrane Krško iz Slovenije, bude zbrinjavan na jednoj lokaciji, odnosno Trgovskoj gori.