Foto: Narodna Skupština Republike Srbije

„To je istovremeno priča o solidarnosti, žrtvovanju i prijateljstvu nastalom u najtežim trenucima stradanja i zajedničke borbe za slobodu“, rekla je Gojković.

Ona je napomenula da zahvaljujući junacima ove dramatične priče, koja se odvijala u sklopu velike i duge borbe za slobodu i koja je odnela nebrojeno mnogo žrtava, ova akcija ipak nije zaboravljena ni ovde u Srbiji, ni i u Americi.

Gojković je ukazala da je narod ovog kraja, uprkos stalnoj pretnji od neprijatelja i teškoj oskudici, nesebično skrivao, negovao i hranio pilote, a na kraju sagradio i pistu kako bi im se omogućila evakuacija, čime je izgrađen i most prijateljstva između srpskog i američkog naroda.

Predsednica Narodne skupštine istakla je da heroizam i zajedničke žrtve naših predaka, kao što je ova u Pranjanima, čine neraskidivi deo srpske i američke istorije i istakla da upravo ove svetle stranice zajedničke prošlosti, borbe i savezništva u Prvom i Drugom svetskom ratu, predstavljaju snažan temelj za izgradnju naših odnosa danas, za dalje jačanje poverenja i boljeg međusobnog razumevanja.

„Zato je na svima nama da čuvamo sećanje na njihova slavna dela, ali i da, sećajući se njihovih podviga, budemo posvećeni jačanju naših veza i odnosa u savremenom dobu. To je naša zajednička obaveza prema slavnim precima, kao i današnjim i budućim generacijama“, poručila je Gojković.

Ona je položila venac sa ambasadoromSjedinjenih Američkih Država Kajlom Skotom, princom Aleksandarom II Karađorđevićem, ambasadorkom Kanade Keti Čabom i general majorom Duškom Žarkovićem, nakon čega su posetili Osnovnu školu “Ivo Andruć” u Pranjanima i tom prilikom, u organizaciji ambasade SAD, dodelili stipendije učenicima za eseje na temu Operacija Halijard.