Predsednik SAD Donald Tramp je “u vrlo dobrom zdravstvenom stanju”, izjavio je njegov zvanični lekar nakon pregleda u petak u Nacionalnom vojnom centru “Volter Rid”.

“Tokom otprilike četiri sata, izveo sam i nadgledao ocenjivanje zajedno sa panelom od 11 specijalista različitih profila”, reko je doktor Šon Konli u zabelešci za pres sekretarku Bele kuće, Saru Sanders.

Tramp, 72 godine star, “nije se podvrgao nikakvim zahvatima koji bi zahtevali sedative ili anesteziju”, rekao je Konli, lekar predsednika koji ima čin komandira u Mornarici SAD.

Potpun medicinski izveštaj i preporuke i dalje se finaliziraju, kaže se u Konijevoj belešci, koji dodaje da je Tramp “u vrlo dobrom zdravstvnom stanju i predviđam da će ostati tako dok traje njegov predsednički mandat i nakon toga”.

Predsednik nije komentarisao izveštaj kada je napuštao bolnicu i vraćao se u Belu kuću. Dok su ga prevozili nekoliko stotina metara po 98 hektara velikom imanju ustanove do helikoptera, Tramp je mahnuo novinarima i nekoliko minuta kasnije, na južnom krilu Bele kuće, podigao palac uvis, odbijajući da odgovori na baražna pitanja reportera.

Ovo je bio drugi ovakav lekarski pregled otkako je na funkciji predsednika.

Nakon prvog pregleda, u javnosti su bila postavljana pitanja.

Tadašnji lekar Bele kuće, mornarički kontraadmiral Roni Džekson, izjavljivao je da je Tramp “odličnog zdravlja”, pripisujući to “neverovatno dobrim genima”.

Doktor je takođe bio izjavio da će reći predsedniku da bi “mogao da doživi da bude 200 godina star”, ukoliko bi Tramp samo jeo zdraviju hranu.

Nakon pregleda 2018, Džekson je rekao da je predsednikova telesna masa 108 kilograma i da bi mogao da smrša 4-7 kilograma.

Džekson je rekao da bi Tramp mogao da se podvrgne kolonoskopiji 2019. godine. Zahvat očigledno nije izveden u petak.

Džeksona je Tramp kasnije nominovao da vodi Sekretarijat za poslove veterana, ali je admiral povukao svoje ime nakon što su se pojavile optužbe za zloupotrebu, uključujući i one da je neadekvatno izdavao lekove.

Admiral je odbacio navode, koje je Tramp nazvao “lažima”, a predsednik ga je predložio za drugu zvezdicu, odnosno viši vojni čin, i nedavno ga promoviosao u glavnom medicinskog savetnika Bele kuće.