Na tendere za gradnju hidroelektrana Foča i Paunci još tokom ranijih sjednica, odlučeno je da će se javiti Srbija preko svojih preduzeća, jer je značajano da takvi resursi ostanu stoodsto naši. Međutim, sada je tom projektu dodana i treća elektrana i time će biti zaokruženi energetski projekti u gornjem toku Drine. Buk Bijela je projekat koji već 50 godina čeka na realizaciju.

Premijer Srpske Radovan Višković takođe je upoznao Vladu Srbije da je prije dva dana u BiH, usaglašena trasa autoputa ka Beogradu, ovog drugog dijela koji bi išao preko Užica i da bi realizacija i tog takozvanog prstena, uskoro mogla početi.

Najvrednije da ostane pod našom kontrolom, plan je predstavnika Srpske i Srbije. Kapacitet u gornjem toku Drine, izgradnjom ove tri hidrocentrale, za šta je potrebno oko 450 miliona evra, bio bi 200 megavata, i više nego dovoljno za naše potrebe. Cilj je da se što prije uđe u tu investiciju i da dok polovinom godine počnu pripremni radovi za Foču i Paunce, završimo dokumentaciju za Buk Bijelu

– U Republici Srpskoj, odnosno BiH, o projektu Buk Bijela govori posljednjih 50 i više godina, i da sa podozrenjem gledalo, pri pominjanju tog projekta kada će početi da se radi, a ne samo priča. Nadam se da smo danas došli u poziciju da ćemo Vlada Srpske i ja učiniti sve da ubrzamo procedure sa formiranjem mješovitog holdinga, odnosno zajedničkog preduzeća i svih pravno-formalnih stvari – rekao je Višković.

Foto: RTRS
Foto: RTRS
Hidrelektranama u gornjem toku Drine, Srbija i Srpska obezbjediće energetsku sigurnost povećati BDP, ali premijerka Srbije najavljuje da će saradnja biti mnogo veća, podsjećajući da je Srbija jedan od najvećih investitora u Srpsku.

– Drago mi je što sednice postaju sve češće i redovnije, a i rezultati ne izostaju. U ekonomije beležimo konstantan rast razmene, sa BiH u 2018. godini imali smo razmenu od milijardu i osamsto sedamdeset miliona evra i približavamo se cifri od dve milijarde, a 70 odsto te razmene je sa Republikom Srpskom – navela je predsjednice Vlade Srbije Ane Brnabić.

Foto: RTRS
Foto: RTRS
Ova godina biće godina infrastrukturnog povezivanja saopštili su premijeri. Višković je naveo da je prije dva dana usaglašena buduća trasa auto-puta Beograd-Banjaluka i Beograd-Sarajevo.

– Prateći ono što Srbija radi u svojoj infrastrukturi i namjeri da gradi puteve prema Šapcu i Loznici, i Republika Srpska je već u fazi izrade tehničke dokumentacije za izgradnju puta od Zvornika prema Sokocu, što će biti poprečna veza za taj prsten auto-puta – dodao je Višković.

Predsjednice Vlade Srbije dodala je da infrastrukturni projekti poput izgradnje saobraćajnica u cilju i u narednom periodu.

– Što se Srbije i Srpske tiče, sve je završeno za izgradnju mosta Bratunac Ljubovija. Razumijem frustraciju građana da on još nije u funkciji, jer su stvari “bile zapele” na federalnom nivou – dodala je Brnabićeva.

Delegacije ministara potpisale su i četiri nova memoranduma o saradnji:

O razmjeni iskustava u oblasti inspekcijskog nadzora u građevinarstvu, o saradnji u oblasti evropskih integracija, u oblasti tehnološkog razvoja i digitalizacije i razmjeni studenata.

– Izuzetna je spremnost naših kolega, ministara iz Vlade Srbije, da nam pomognu u ovim oblastima i prenesu svoja iskustva – rekao je ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske Srđan Rajčević.

Foto: RTRS
Foto: RTRS

Višković i Brnabićeva već su imali sedam sastanaka, za manje od, kako je sam premijer rekao, sto dana rada njegove Vlade. Uvjerava da će i stepen realizcije dogovorenog pratiti taj tempo.