Foto: RTRS

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je na konferenciji za novinare da je Glavni odbor zaključio je da neprihvatljiva deklaracija SDA, te potvrdio da Srpska treba tražiti afirmaciju prava na samoopredjeljenje.

– SNSD odbacuje bilo kakve prijedloge o tome da bude formirana “republika BiH” i da se izvrši njena teritorijalna transformacija, navodeći da to predstavlja urušavanje Dejtona, da je antiustavno i ugrožava mir u BiH – naveo je Dodik.

Istakao je da je GO SNSD-a izabrao je Željku Cvijanović, Radovana Viškovića, Nikolu Špirića, Nebojšu Radmanovića i Igora Radojičić za potpredsjednike stranke, dok je Luka Petrović ponovo izabran za generalnog sekretara stranke.

Foto: RTRS
Foto: RTRS

– GO je izabrao i Predsjedništvo SNSD koji broji 45 imena, a u njemu su pored pet potpredsjednika i generalnog sekretara i predsjednik Aktiva žena Nada Tešanović, te predsjednik mladih SNSD-a – rekao je Dodik.

Dodaje da se između ostalih zaključaka navodi urgentno donošenje zakona o Ustavnom sudu BiH, te istakao da je neprihvatljivo da tu budu strane sudije.

Foto: RTRS
Foto: RTRS

– GO SNSD predlaže da Republika Srpska traži od FBiH postizanje dogovora o izlasku iz sporazuma o odbrani, UIO i VSTS – naveo je Dodik.

Јedan od zaključaka je da GO SNSD ostaje privržen vojnoj neutralnosti u skladu sa rezolucijom NSRS.

Foto: RTRS
Foto: RTRS

Glavni odbor je dao podršku konstituisanju pravnog tima koji bi trebalo da pokrene razgovore i traži krivičnu odgovornost visokih predstavnika, zbog antiustavnog i antidejtonskog djelovanja.

Smatraju da je neprihvatljiv dalji ostanak visokog predstavnika u BiH.