Foto: Mondo/Goran Sivački

Prigodnom besjedom “Pozorje” sinoć je otvorila glumica Svetlana Bojković, koja je istakla da u današnjem svijetu informatike i digitalizacije, u kojem se, nažalost, urušavaju moralne vrijednosti i empatija, pozorište, ipak, opstaje kao neuništiva biljka zasijana prije više od dvije hiljade godina.

“Bijemo bitke da pozorište živi kreativnost i nosi kulturnu misiju. U toj misiji komedije karaktera Jovana Sterije Popovića ostaju jedna od neiscrpnih inspiracija našeg pozorišnog života”, naglasila je Bojkovićeva, ovogodišnja dobitnica Sterijine nagrade za naročite zasluge na unapređenju pozorišne umjetnosti i kulture.

Ona je podsjetila na period sa početka 19. vijeka kada je evropski duh prosvjetiteljstva “nezaustavljivo osvajao Srbe”, kada je uz književna i pozorišna djela srpski narod počeo da otkriva naklonost prema pozorištu i pozorišne talente.

“U istoriju ulaze Joakim Vujić i Jovan Sterija Popović sa svojim `Žalostnim i veselim pozorjem`”, istakla je Bojkovićeva u prepunom Srpskom narodnom pozorištu /SNP/.

Sinoć izvedena predstava “Petrijin venac”, prva u zvaničnoj konkurenciji, nastala je prema romanu Dragoslava Mihailovića, u dramatizaciji Mile Mašović Nikolić.

Predstavu je režirao Boban Skerlić, a glavni lik Petrije tumačile su tri glumice Marta Bjelica, Jovana Gavrlović i Milica Mihajlović.

Ovogodišnje Sterijino pozorje održava se pod sloganom “Pobuna – ženski rod”.