Dr Gligić koja je u vreme kada je u Srbiji vladala epidemija velikih boginja bila šefica Nacionalne referentne laboratorije za variolu, priča za Nova.rs da to što se pojavio treći talas koronavirusa, nije ni malo iznenađujuće, s obzirom na to šta smo do sada saznali o njegovom prenošenju.

“Prenosi se i vazduhom i kontaktom i aerosolom. Pre neki dan čitam da može i novcem. Još samo ostaje da neko napravi istraživanje da može da se prenosi i hranom i onda će biti zastupljeni svi poznati načini prenošenja”, kaže Gligić.

Dodaje da po logici stvari, ni prenošenje hranom nije isključeno, ali da to ne može da se tvrdi samo na osnovu logike.

“Odem u samouslugu, imam virus i onda kašljem i pričam sa nekim, kapljice padaju po jabuci, onda neko ko kupi jabuku, ne opere je lepo i unese virus. Može i na meso, da padne pa se onda ne obradi dovoljno termički ili se dodiruje rukama u toku pripreme”, objašnjava Gligić kako bi to moglo da izgleda hipotetički.

Tvrdi da zbog ovako lake prenosivosti, mere u vidu nošenja maski i održavanja fizičke distance ne mogu da suzbiju epidemiju.

Takođe smatra da uvođenje striktnijih mera ne bi bilo od pomoći.

“Smatram da škole i univerziteti ne treba da se zatvore, dobićemo lošije posledice od toga po kulturu nego što će korona napraviti”, kaže virusolog.

Predlaže da maske svakako nosimo, jer “nam to nije teško”.

“Iako kroz maske virus može da prođe, ne mogu kapljice, što je vrlo važno”, ističe ona i daje predlog onima za koje kupovina maski predstavlja preveliku stavku u budžetu:

“Ja recimo u masku još stavim i papirnatu maramicu i onda promenim maramicu, a koristim istu masku. Pogotovo, sada, može da vam i curi nos.

Rešenje – imunitet ili prokuživanje 

Gligić tvrdi da “iz ove loše situacije postoje samo dva prava izlaza – vakcina ili prokuženost”.

Foto:EPA-EFE/RDIF

Podseća da je epidemiolog Predrag Kon nedavno izjavio kako je u Srbiju koronu preležalo od 15 do 20 odsto građana.

“Treba da naguramo do 60 da bi se ukinula epidemija u Srbiji, a državi ne ide u prilog da se prokužavamo jer jako veliki broj pacijenata zahteva bolnicu”, kaže ona.

Zbog toga bi vakcinacija stanovništva bila daleko bolji put do kolektivnog imuniteta.

Vakcinisala sam se mnogo puta “pa evo me sad u 87. godini”

Smatra da je ono što Rusi rade na planu razvoja vakcine protiv kovida 19 dobar pristup, ali da će Srbija na njih morati još dugo da čeka.

Printscreen NovaS

“U Rusiji je počela vakcinacija stanovništva, ali te vakcine nema dovoljno i raste broj obolelih. Mi se nećemo se vakcinisati bar do sredine sledeće godine”, procenjuje virusolog.

Ističe da ne propagira ni rusku vakcinu, ni obaveznu vakcinaciju.

“Protivnik sam obavezne vakcinacije, ona mora biti dobrovoljna, svako ima pravo da odlučuje”, kaže ona odgovarajući na optužbe na svoj račun, za koje kaže da dolaze od antivaksera.

Naglašava da se protiv variole čak četiri puta vakcinisala u jednoj godini uz opasku “pa evo me sad u 87. godini”.

“Znate šta mene ljuti? Punu šaku lekova ćemo popiti i nećemo se pitati koje su posledice. A kad je vakcina u pitanju, čim nešto kažete odmah vas optužuju da ste uzeli pare. Ja od ovoga što pričam nemam nikakvu ličnu korist, samo mi je žao da ne kažem ono što znam, da ne podelim iskustvo”, kaže Gligić i poručuje:

“Ne propagiram ni rusku vakcinu, ja ću se vakcinisati onom vakcinom koju država odobri.”

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime