Foto: SRNA

Stojanović je naveo da su mu juče iz Suda BiH rekli da kontaktira generala i da im u utorak, 4. februara, preda njegov pasoš.

– Očekujem da ću zvaničnu odluku Suda koja se odnosi na mjere zabrane dobiti u ponedjeljak, tako da ću tada znati šta je sa ostalim zabranama koje je predložilo Tužilaštvo BiH – izjavio je Stojanović.

Tužilaštvo BiH je 29. januara predložilo Sudu BiH da generalu Savčiću, optuženom za pomaganja u ratnom zločinu 1995. godine u Srebrenici, zabrani obavljanje dužnosti predsjednika BORS-a i kontakte sa medijima u BiH.

Tužilac Predrag Tomić predložio je da se Savčiću zabrani kontakt sa svim licima koja su na bilo koji način povezana sa operacijama “Krivaja 95” i “Stupčanica 95”, sastajanje sa saizvršiocima i svjedocima ili kontaktiranje putem posrednika koji su bili na području Skelana, Bratunca, Milića, Srebrenice i Žepe.

Predloženo je i oduzimanje Savčićevih putnih isprava i zabrana izdavanja novih, kao i obavezu javljanja generala nadležnom organu dva puta mjesečno.

Sud BiH je 13. januara potvrdio optužnicu protiv bivšeg komandanta 65. zaštitnog motorizovanog puka Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Milomira Savčića.

Tužilaštvo BiH podiglo je 31. decembra prošle godine optužnicu protiv Savčića zbog, kako je navedeno, pomaganja u ratnom zločinu počinjenom 1995. godine u Srebrenici.

Savčić, koji je i predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske, ocijenio je ranije da podizanje optužnice protiv njega predstavlja odmazdu Tužilaštva BiH koje ima opasnu namjeru da kriminalizuje cijelu Vojsku Republike Srpske.