Foto: RTRS

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je na komemoraciji u Banjaluci povodom smrti general-pukovnika Vojske Republike Srpske Manojla Milovanovića da je general Milovanović bio najvažniji ministar u Vladi Republike Srpske 1998. godine, ali i da je cijeli život ostao aktivan u borbi za Republiku Srpsku.

– Za generala Milovanovića bilo je dovoljno da kažete general, to je ono što je obilježilo njegov status. On se nikada nije deklarisao u nekakvom političkom smislu, njegova jedina partija je bila Republika Srpska – rekao je Dodik u obraćanju na komemorativnom skupu.

On je podsjetio da je sa generalom Milovanovićem provodio jedno intenzivno i teško vrijeme daleke 1998. godine kada je Republika Srpska bila u potpunoj konfuziji, rasparčana i podijeljena na tromeđi između Dervente i Prnjavora i kada je prijetila opasnost da Srpska nestane, a ne da opstane.

Foto: RTRS
Foto: RTRS

General Milan Torbica obraćajući se na komemorativnom skupu istakao je da je riječ o velikanu i čovjeku koji je najdirektnije učestvovao u stvaranju, odbrani i poslijeratnoj izgradnji Srpske. Naglasio je da je general Milovanović odlikovan najvišim odlikovanjima više puta u ЈNA i VRS.

Foto: RTRS
Foto: RTRS

Komemoraciji su, osim predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika i generala Milana Torbice, prisustvovali i predsjednica Srpske Željka Cvijanović kao i premijer Radovan Višković.

Foto: RTRS
Foto: RTRS

Bivši načelnik Generalštaba Vojske Republike Srpske Manojlo Milovanović preminuo je u srijedu, 9. oktobra, u Banjaluci u 76. godini, a brojni zvaničnici Republike Srpske ocijenili su da je otišao čovjek koji je dao veliki doprinos u najtežim trenucima odbrane Srpske.

Milovanović je bio ministar odbrane Srpske od 1998. do 2001. godine, te član Senata Republike Srpske od 2009. godine.

Manojlo Milovanović rođen je 21. novembra 1943. godine u selu Laminci kod Gradiške.

Foto: RTRS
Foto: RTRS

Podoficirsku školu, smjer oklopno-mehanizovane jedinice završio je 1961. godine, a Vojnu akademiju, kopnena vojska, smjer oklopno-motorizovane jedinice 1966. godine.

Komandno-štabnu školu taktike kopnene vojske završio je 1977. godine, a Komandno-štabnu školu operatike 1987. godine.

U ЈNA je odlikovan Ordenom za vojne zasluge sa srebrnim mačevima, Ordenom narodne armije sa srebrnom zvijezdom, Ordenom za vojne zasluge sa zlatnim mačevima, Ordenom rada sa zlatnim vijencem.

U Vojsci Republike Srpske odlikovan je Ordenom Nemanjića i Ordenom Karađorđeve zvijezde Republike Srpske prvog reda.

Penzionisan je 22. decembra 2000. godine.

General Milovanović sahranjen je na banjalučkom groblju Rebrovac.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime