“I pored obimne dokumentacije nekoliko bezbjednosnih službi u BiH, a zatim i prijave Tužilaštvu BiH nekadašnjeg potpredsednika Federacije BiH /FBiH/ Mirsada Kebe, istraga protiv Džaferovića nikada nije ni započeta”, rekao je Galijašević Srni.

Prema njegovim riječima, Džaferović i tadašnji komandat Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakib Mahmuljin su znali sve o zarobljavanju u selu Kesten 53 civila i vojnika srpske nacionalnosti, kao i 11 pripadnika Lake prnjavorske brigade.

“Ne samo što postoje pisane izjave da su upoznati sa situacijom sa svim zarobljenima, već su i sami slali svoje povjerljive ljude u te logore, ali puna tri mjeseca, od 11. septembra do 14. decembra 1995. godine, oni nisu preduzimali apsolutno ništa, mada su dobijali informacije da se zarobljenici ritualno ubijaju, muče i masakriraju”, dodao je Galijašević.

On je podsjetio da je tokom rata Džaferović bio šef Centra državne bezbjednosti u Zenici, gdje su sve do kraja rata bili stacionirani pripadnici jednog dijela odreda “El mudžahid”.

“O zločinima koje su mudžahedini počinili 1994. i 1995. godine ukazuju i dokumenta koja je Džaferović morao da ima, s obzirom da su nastali poslije više operativnih akcija usmjerenih na aktivnosti odreda `El mudžahid`”, kaže Galijašević.

On smatra da je nedopustivo što Džaferović nije procesuiran za zločine koji su počinjeni.