Bivši visoki predstavnik, Valentin Incko grubo je prekršio Ustav BiH odnosno Aneks 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma i svoja ovlašćenja, jer je, nametanjem odluke, sebi prisvojio nadležnosti na koje nije imao pravo, rekao je Gajstlinger, tokom predavanja o temi “Ustav BiH i Dejton” na Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske. Time je, kaže, BiH uveo u veliku političku krizu.

– Želim kao Austrijanac, u svoje lično ime da se izvninim zbog toga što je jedan Austrijanac donio jednu takvu odluku i masivno kršio i Ustav Repblike Srpske i sve ostale ustavne kategorije Ustava BiH – istakao je Mihael Gajslinger, profesor Ustavnog prava iz Salcburga.

Reagovanje Republike Srpske, nakon Inckove odluke, potpuno je opravdano i jedini način da se od njih zaštiti, rekao je Gajslinger. Poražavajuće je, kaže, što su visoki predstavnici donijeli 60 odluka koje su, zapravo, mijenjale Ustav.

– U Međunarodnom pravu je ova vrsta protektorata u BiH neka vrsta dikatature jedne osobe i smatram da se treba vratiti izvornom pisanom slovu i izvornom Dejtonu – dodao je Gajslinger.

Profesor Gajslinger jedan je od najboljih evropskih teoretičara ustavnog prava i zbog toga je važno da je prepoznao probleme u BiH, kažu u Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske. Važno je i da se čuje poruka da Srpska želi samo dosljednu primjenu Ustava, bez imrpovizacija i nametanja.

– Za BiH je veoma važno da svijet sazna da postoji ustavna regulativa na nivou BiH i Republike Srpske, koja pokazuje da je BiH federalno-konfederalna država u kojoj entiteti imaju glavni oslonac upravljanja državom – istakao je Rajko Kuzmanović, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske.

Predavanje profesora međunarodnog prava, Mihaela Gajstlingera organizovala je ANURS u saradnji sa Predstavništvom Republike Srpske u Austriji.

Glavne teme njegovih publikacija su teorija i praksa međunarodnog prava, evropske integracije, međunarodno i evropsko pravo u oblasti životne sredine, rusko i istočnoevropsko ustavno pravo.