Foto: SRNA

Njemački Velt, koji je imao uvid u ovaj tajni Fronteksov izveštaj, piše da je on pripremljen za donosioce političkih odluka u vrhu Evropske unije.

– Biće teško zaustaviti veliki broj ljudi koji su se zaputili prema Evropi – predviđa se u Fronteksovom izveštaju i dodaje se da će “sljedećih dana pritisak samo rasti”. Situacija je toliko izmakla kontroli da Fronteks predviđa da izbjeglice neće zaustaviti ni intervencija turskih vlasti ako odluče ponovo da zatvore granicu prema Grčkoj – navodi se u izvještaju.

Fronteks ukazuje da “vijesti na društvenim mrežama povećavaju mogućnost masovnog pokreta iz Turske prema granicama Evropske unije”.

Prve na udaru su, prema tom izvještaju, Grčka i Bugarska pa ne čudi što bugarski premijer Bojko Borisov danas putuje u službenu posjetu Turskoj da bi razgovarao sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Di Velt navodi da Fronteks na bugarsko-turskoj granici ima tek 60 službenika.

Kada je riječ o Grčkoj, tamošnji premijer Kirijakos Micotakis najavio je da njegova Vlada na mjesec dana ukida ljudsko pravo na traženje azila.

Fronteks je već ponudio dodatnu pomoć Grčkoj, ali zasad ova agencija i Vlada u Atini nisu uspjele da se sporazumiju kako bi konkretno ta pomoć trebalo da izgleda.

Micotakis je upozorio migrante da ne pokušavaju ući u zemlju ilegalno jer će biti vraćeni.

Grčka je najavila da će odvraćanje na svojim granicama povećati do maksimuma, a premijer Micotakis se pozvao na članak 78.3 Evropskog ugovora kako bi “osigurao punu pomoć Evropske unije”.

Prema podacima u UN, na grčko-turskoj granici se trenutno nalazi oko 13.000 izbjeglica, koji su noć proveli na otvorenom.

Naročito je dramatično na ostrvu Lezbos, na kojem je preko vikenda došlo do sukoba između lokalnog stanovništva i izbjeglica, kojima lokalci nisu dali pristanak. Došlo je i do premlaćivanja novinara i aktivista za ljudska prava.

Grčka je u nedjelju rekla da se suočava s ozbiljnom pretnjom dok se hiljade migranata okupljaju na njenim granicama nakon što je Turska odlučila da pusti migrante prema zapadnoj Evropi.

– Turska koordiniše i ohrabruje kretanje – rekao je portparol grčke Vlade Stelios Pecas, dodavši da se radi o prijetnji nacionalnoj bezbjednosti zemlje.

Turska je otvorila svoje granice s Evropom, Grčkom i Bugarskom dajući slobodan prolaz hiljadama izbjeglica i migranata.

Tako vrši pritisak na EU i članice NATO-a kako bi dobila njihovu podršku za svoje vojne operacije u Siriji.

U Turskoj se već nekoliko godina nalazi oko 3,7 milona izbjeglica iz Sirije.

U svakom slučaju, citirani Fronteksov izvještaj sugeriše da smo pred reprizom izbjegličkog talasa iz 2015. godine i da Evropska unija ponovno nije do kraja spremna da odgovori na taj izazov, prenio je hrvatski portal Indeks.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je ranije izjavio da je politika grčke Vlade da neće puštati migrante na nezakonit način i Hrvatska će im u tome pomagati svim sredstvia kako bi zaštitila spoljnu granicu EU, konkretno grčku i bugarsku.

Plenković je za HRT najavio i mogućnost aktiviranja vojske na granici.

– Cijelo vrijeme govorim da treba rješavati problem na izvorištu krize, to je u ovom slučaju Sirija. Cijelo vrijeme na Evropskom savjetu govorim našim partnerima da EU, kao što je imao aranžman s Turskom proteklih godina gdje smo uložili zajednički šest milijardi evra, da takvu vrstu aranžmana možemo nastaviti. Hrvatsku granicu primarno čuva hrvatska policija. Ako dođe do veće eskalacije, razmišljaćemo treba li da im se priključe i jedinice Hrvatske vojske – rekao je Plenković.