Vojislav MilišićFoto: ilustracija

“Bez formiranja ovog fonda nije realno da se zatvori aneks sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma u BiH koji je realizovan oko 50 odsto. Formiranje ovog fnoda predviđeno je revidiranom strategijom tog aneksa”, rekao je Srni Milišić.

On je istakao da fond treba da zaštiti i potvrdi srpsku imovinu u Federaciji BiH /FBiH/, podsjetivši da su vlasnici imovine u tom entitetu raseljeni u Republici Srpskoj podnijeli zahtjeve za njeno knjiženje.

Milišić je napomenuo da je formiranje fonda za pravičnu nadoknadu u ratu uništene i oštećene imovine najvažniji dio aneksa sedam Dejtonskog sporazuma na čiju realizaciju Asocijacija godinama poziva nadležne institucije u BiH.

On je izrazio uvjerenje da će, nakon najavljenog gašenja Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske, biti formiran sekretarijat koji će podržati formiranje fonda.

Milišić je naveo da je povratak Srba u FBiH zanemarljiv, ako se izuzmu Glamoč, Grahovo i Drvar.

“Povratak Srba u FBiH je završen, ali još nije okončan proces povrata srpske imovine u FBiH”, kaže Milišić.

Mandatar za sastav nove vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je nedavno novinarima da ukidanjem Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica, koje će rad nastaviti kao organizaciona jedinica republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije, neće biti narušena, niti ugrožena prava ove kategorije stanovnika u Srpskoj.

Sporazum o izbjeglim i raseljenim licima, odnosno aneks sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma 1995. godine potpisale su Republika Srpska i FBiH.