Nakon što je kosovski parlament usvojio paket od tri zakona: Zakon o kosovskim bezbjednosnim snagama, Zakon o službi u kosovskim bezbjednosnim snagama i Zakon o ministarstvu odbrane, krizni štab srpskih opština održaće vanrednu konferenciju za novinare.

Time je omogućena transformacija Kosovskih bezebjednosnih snaga u kosovsku vojsku.

“Od ovog trenutka /samoproglašeno/ Kosovo zvanično ima vojsku. Čestitam kadetima, pripadnicima KBS-a jer su od danas postali vojnici” rekao je predsjednik parlamenta samoproglašenog Kosova Kadri Veselji, zaključujući glasanje.

Zvanični Beograd i Srbi na Kosmetu protive se inicijativi Prištinskih vlasti.

11.50 – Američki ambasador u Prištini Filip Kosnet napisao je na Tviteru: “Sada, više nego ikad, kosovska vlada mora da se posveti manjinskim zajednicma i da sarađuje blisko sa NATO saveznicima i partnerima, dok počinje desetogodišnja tranzicija bezbЈednosnih snaga. SAD će biti tu za vas”.

11.45 – Britanski Bi-Bi-Si piše o glasanju u kosovskom parlamentu o formiranju tzv. vojske Kosova, ocenjujući da je Priština, ako je i dalje na evroatlantskom putu, značajno skrenula sa njega u posljednje vrijeme.

Najnoviji događaji, ocjenjuje Bi-Bi-Si, predstavljaju odstupanje od dugogodišnjeg statusa koje je Kosovo uživalo kao „marionetski projekat zapadnih sila“.

11.40 – Vanredna konferencija za novinare kriznog štaba četiri opštine sa sjevera KiM biće održana danas, najavljeno je iz Srpske liste nakon informacije da je u Priština usvojen palket zakona o formiranju vojske Kosova. Konferencija za medije će biti održana u Kancelariji kriznog štaba u Kosovskoj Mitrovici.

11.30 – Građani u sjevernoj Mitrovici su izuzetno zabrinuti formiranjem kosovske vojske.

11.25 – Poslanici “Srpske liste” nisu prisustvovali sjednici.

11.24 – Sjednici prisustvovali premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj i kosovski predsjednik Hašim Tači.