Komisija će u najkraćem mogućem roku podnijeti izvještaj ministru zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alenu Šeraniću radi utvrđivanja tačnih okolnosti i odgovornosti pojedinih lica u sprovođenju protokola za smještaj lica u karantine. 

Podsjećamo da je i Republički štab za vanredne situacije donio niz zaključaka koji se tiču uspostavljanja i funkcionisanja karantina i izolacijskih objekata karantinskog tipa.

Neki od zaključajka koji su doneseni: Zaključak o sprovođenju i organizovanju mjere obaveznog karantina; Zaključak o ustupanju prostorija; Zaključak o ustupanju prostorija osnovnih i srednjih škola i đačkih domova; Zaključak o mjeri upućivanja lica u karantin; Zaključak o kontroli ispunjenosti uslova objekata koji se koriste kao karantin; Zaključak o vođenju evidencije lica koja ulaze i izlaze iz karantina; Zaključak o organizaciji i radu republičkih objekata za izolaciju karantinskog tipa; Zaključak o kontroli smještaja u karantin; Zaključak o imenovanju koordinatora republičkih objekata za izolaciju karantinskog tipa; Zaključak o dopuni Zaključka o sprovođenju i organizovanju mjere obaveznog karantina za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim korona virusom u Republici Srpskoj; Zaključak o otpuštanju lica iz karantina lokalnih samouprava itd.

Svi zaključci dostupni su na internet stranici Vlade Republike Srpske.

Podsjećamo da je i Institut za javno zdravstvo Republike Srpske izradio Uputstvo za organizaciju i sprovođenje karantina na graničnom prelazu i u lokalnoj zajednici.

Svi objekti za izolaciju karantinskog tipa su usaglasili i Uputstvo za postupanje sa licima po ulasku u objekat za izolaciju karantinskog tipa.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske izražava žaljenje zbog neugodnosti koju su doživjele osobe koje su učesnici ovog događaja.