„Bolja budućnost Srbije je u Evropskoj uniji. Dosta posla je pred nama, moramo da prevaziđemo pandemiju i moramo da podstaknemo ekonomski oporavak“, rekla je ona i dodala da je prevazilaženje pandemije jedan deo koji nije dovoljan, kao i da su potrebne strateške investicije koje će obezbediti trajan oporavak. Fon der Lajen je ranije sa predsednikom Srbije prisustvovala početku radova na modernizaciji i rehabilitaciji pruge Niš-Brestovac na međunarodnom železničkom Кoridoru 10, a potom i potpisivanju ugovora između Koridora Srbije i konzorcijuma Štrabag o izgradnji prve faze auto-puta mira na deonici Merošina – Merošina 1.

„Zaista neverovatna stvar, on povezuje sa Austrijom i Grčkom i to je zaista pokretač za privredu Srbije, za trgovinu, za investicije. Ovo je ekonomski plan koji već funkcioniše u Srbiji i zaista mi povezujemo Evropu“, rekla je ona.

„Većina mladih u Srbiji zaslužuje zeleniju, prosperitetnu i digitalnu budućnost, a na tome zajedno radimo“, izjavila je ona.

Evropska unija, dodala je, može da obezbedi još 600 miliona evra za ovu godinu, ali je na Srbiji da radi na kvalitetu projekata.

Fon der Lajen je istakla da je potrebno više integracija u regionu Zapadnog Balkana i dodala da se nada da će svih šest država oformiti zajedničko tržište koje je od ključnog značaja za uspeh ekonomskog i investicionog plana i napredak u evrointegracijama.

Dodala je da je ona zagovornik članstva Srbije u EU i pohvalila državu za ostvarene reforme te da podržava ambiciju da se što pre otvore novi klasteri u pristupnim pregovorima.

Izvor: Tanjug

Fon der Lajen je izjavila su svi veoma zabrinuti zbog trenutne krize na Kosovu, ali da je duboko uverena „da je moguće da dodje do deeskalacije i da je moguće da se pronađe prijateljsko održivo rešenje“.

„Zbog toga imamo platformu kroz dijalog uz posredstvo Evropske unije i dok mi ovde stojimo razgovori se odvijaju u Briselu i to je dobro, zato što razgovori i pregovaranje znači da mogu da se pronadju rešenja. Regionu su potrebni snažni odnosi i pomirenje, a znam da ste vi deo toga“, rekla je ona.