Foto: RTRS
Prema najavi organizatora festivala, riječ je o filmu Roberta Milera i Henrija Singera koji predstavlja proces vođen pred Haškim tribunalom protiv nekadašnjeg načelnika Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića.
Darko Mladić, koji je pogledao film, kaže da je film urađen pristrasno i da je mnogo više prostora dato tužiocu, dok je odbrani dat veoma mali prostor, a izjave su stavljene van konteksta i prikazane bez prave suštine.
On kaže da su tako izostavljeni, ne samo dokazi o pristrasnosti sudija i montiranju dokaza od tužilaštva, nego je potpuno izbačen segment o Sarajevu.
“U tom njihovom dokumentarcu, na primer, ne postoji Sarajevo, a mi smo na primeru Markala pokazali da su bukvalno doneli presudu bez dokaza, čak i da su manipulisali dokazima. Ništa od toga nećete videti u dokumentarcu”, kaže Darko Mladić.
Prema njegovim riječima, autori su se fokusirali na tužiočevu priču i na kraju je “sve ispalo prilično tanko”.
“Samo ponavljaju istu propagandnu matricu britanske medijske mašinerije Bi-Bi-Sija i ostalih. To su ljudi koji su se prijavili kao nezavisna produkcija da bi se na kraju ispostavilo da i Bi-Bi-Si ima neke veze u tome. Jedino novo je što su nešto malo od nas prikazali, neke naše svedoke”, rekao je Darko Mladić.
Govoreći o zahtjevu za puštanje na privremenu slobodu generala Ratka Mladića, Darko Mladić je rekao da odgovora još nema i napomenuo da Sekretarijat u Hagu uvijek jedno priča, a drugo radi.
“Snimali su Ratku srce pre dva meseca, nisu hteli da nam daju rezultate. Sad su nam usmeno saopštili da su mu pre neki dan dali rezultate, o čemu nemamo potvrdu od generala, jer on i ne zna šta su mu dali. Tako da je uvek ista priča o njegovom zdravlju – jedno pričaju, drugo rade”, rekao je Darko Mladić.
On je ukazao na to da je generalovim ljekarima u Srbiji potrebno da odmah vide rezultate, a ne poslije dva mjeseca.

“A, i tada je pitanje, jer i ranije smo imali situaciju u kojoj nam kažu: `Dali smo vam snimke`, a onda se ispostavi da su snimci nepotpuni, da je nešto delimično dato, tako da moramo da budemo vrlo oprezni. I kad daju, ne možemo da kažemo da su dali dok ne pregledamo sve detaljno”, naveo je Darko Mladić.