Foto:Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

Stručni žiri u sastavu Petar Mihajlović, scenarista “Južnog vetra”, Miroljub Stojanović iz Filmskog centra Srbije, i predsdnica žirija Ana Maria Rossi, prošlogodišnja pobednica sa filmom “Ajvar”, odlučili su da film “Otac” dobije prvu nagradu.

“Snažna, stvarnošću inspirisana priča o ocu u najvažnijem životnom putovanju u njegovom životu na čijem kraju, umesto svoje dece, pronalazi surovi lavirint birokratije, siromaštva i razočaravajuće bezosećajnosti društva u kojem živim”, stoji u obrazloženju festivalskog žirija.

Film “Otac” režirao je Srdan Golubović, a glavne uloge tumače Goran Bogdan, Nikola Rakočević, Boris Isaković i Ljubomir Bandović.

Drugu nagradu žiri je dodelio Vladimiru Simiću i koscenaristima Gordanu Kičiću i Marku Manojloviću za film “Realna priča” reditelja Gordana Kičića.Treća nagrada pripala je Marku Đorđeviću za film “Moj jutarnji smeh” koji je ujedno i dobitnik nagrade “Slavko Lazarević” koju dodeljuje žiri novinara i filmskih kritičara.

Repliku rimskog zlatnika, žiri grada domaćina dodelio je Petru Božoviću za izuzetan doprinos afirmaciji i promociji vrnjačkog Festivala filmskog scenarija.