On je dodao da se pregovori sa mirnim demonstrantima moraju nastaviti.

– Nikakav porez ne smije da ugrozi naše nacionalno jedinstvo. Sada moramo ponovo da izgradimo to nacionalno jedinstvo kroz dijalog, rad i saradnju – rekao je on.

Filip je rekao da će predsjednik Emanuel Makron uskoro izaći sa mjerama u cilju jačanja dijaloga sa demonstrantima.

Policija cijelu noć u pripravnosti, jutros velika operacija raščišćavanja

Francuska policija bila je u pripravnosti tokom cijele noći, iako se većina demonstranata povukla.

U Parizu je od jutros u toku velika operacija raščišćavanja posljedica antivladinih protesta. Noćas je i snažno nevrijeme, uključujući jak vjetar i kišu, zahvatilo Pariz, što je otežalo napore čišćenja ulica.

Spomenici se ponovo se otvaraju za javnost, radnici čistoće su na ulicama, a vlasnici prodavnica pokušavaju da krenu sa poslom nakon protesta i nereda u kojima je pričinjena velika materijalna šteta.

Francuski predsjednik Emanuel Makron pohvalio je rad policije, ali je i danas na njemu pritisak da predloži nova rješenja kako bi ublažio bijes podijeljene Francuske.

Demonstranti su se na jučerašnjim protestima, četvrtog vikenda zaredom, sukobili sa policijom na koju su bacali razne predmete, a palili su i automobile i razbijali izloge i restorane.

Policija je upotrebila suzavac, vodene topove i konje da bi suzbila nerede koji su bili mnogo manji nego prošlog vikenda, kada je francuska prestonica bila svjedok najgoreg nasilja od studentskih protesta 1968. godine, naveo je Rojters.

Kada je mrak pao, većina demonstranata u Parizu otišla je kućama.

Ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastane rekao je sinoć da je na protestu bilo oko 10.000 demonstranata u Parizu do popodneva, a oko 125.000 širom zemlje.

U Bordou, Lionu i Tuluzu i drugim francuskim gradovima, takođe, je došlo do sukoba između policije i demonstranata.

– Situacija je sada pod kontrolom – rekao je Kastane na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Filipom.

Kako je naveo, 120 demonstanata i 20 policajaca je povređeno širom zemlje.

Uhapšeno je blizu 1.000 ljudi, 620 u Parizu, pošto je policija pronašla potencijalno oružje kao što su čekići, bejzbol palice i slično.