epa10345071 Dusan Vlahovic of Serbia (2L) celebrates scoring the 2-1 with teammates during the FIFA World Cup 2022 group G soccer match between Serbia and Switzerland at Stadium 947 in Doha, Qatar, 02 December 2022. EPA-EFE/Georgi Licovski

Fudbaleri Srbije okačili su pred utakmicu sa Brazilom u svojoj svlačionici zastavu „nema predaje“ i sa teritorijom Kosova i Metohije.

To je zasmetalo svetskoj kući fudbala koja je kaznila Fudbalski savez Srbije sa 20.000 švajcarskih franaka.

Povod je kršenje člana 11. Disciplinskog kodeksa FIFA i člana 4. Pravlinika FIFA za Svetskom prvenstvu.

Srbija nije jedina kažnjena, pošto je sankcija izrečena Saudijskoj Arabiji zbog velikog broja žutih kartona na mečevima sa Argentinom i Meksikom.

Oni će platiti 15.000 švajcarskih franaka. Inače, kažnjena je i Hrvatska zbog vređanja Milana Borjana, golmana Kanade, na meču grupne faze između Hrvatske i Kanade na stadionu Kalifa u Dohi.

HNS će stoga morati da plati 50.000 franaka. Na Borjanov račun su bila uvredljiva skandiranja, ali i transparenti na tribinama stadiona u meču u kom su „vatreni“ pobedili sa 4:1.

Kada je reč o Srbiji, ona je posle poraza od Brazila 0:2, odigrala nerešeno sa Kamerunom 3:3, pa je posle novog poraza od Švajcarske 2:3, završila takmičenje u grupnoj fazi.

Tek treba da se vidi hoće li FIFA reagovati na zastave „OVK“ na tribinama tokom meča Srbije i Švajcarske, ali i provokacije Granita Džake i Đerdana Šaćirija.