Tako portal Vijesti.ba prenosi izjavu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića o potrebi za novom “reformom policije”.

Komšić smatra  da je krajnje “neumjesno i cinično da vlasti Republike Srpske hapse i krivično gone čovjeka koji samo traži pravdu i koji je traži od istih tih institucija”.

“Želimo vidjeti da će institucije Republike Srpske uvidjeti pogrešnu politiku, politiku koja je MUP Srpske i dovela među institucije koje su izvršile i pomogle ‘genocid’ i da će odustati od ovakvih i sličnih progona i okrenuti se onome za šta policija i služi u civilizovanom svijetu, a to je borba protiv kriminala”, rekao je Komšić za Vijesti.ba.

Ovo još jednom podcrtava, smatra Komšić, potrebu da se vrati na sto pitanje “reforme policijskih agencija u BiH” i kako on smatra, da ih stavi u službu građana, a ne političkih partija i neodgovornih pojedinaca.

I N1 prenosi tvit poslanika SDP-a u PD PS BiH Saše Magazinovića da se politika “mora umiješati” u slučajeve “Dragičević” i “Memić”.

“Pošto je politika umiješana u slučajeve ‘Memić’ i ‘Dragičević’, politika se mora umiješati i u njihovo rješavanje”, poručio je Magazinović.