Charles McGonigal, left, former special agent in charge of the FBI's counterintelligence division in New York, left, leaves court, Monday, Jan. 23, 2023, in New York. The former high-ranking FBI counterintelligence official has been indicted on charges he helped a Russian oligarch, in violation of U.S. sanctions. (AP Photo/John Minchillo)

Mekgonigal, koji je nekada bio na čelu kontraobaveštajnog odeljenja Biroa u Njujorku, optužen je da je navodno radio sa sankcionisanim ruskim oligarhom Olegom Deripaskom nakon što je otišao u penziju i prikrivao stotine hiljada dolara koje je primio od bivšeg zaposlenog u albanskoj obaveštajnoj agenciji dok je bio najviši funkcioner u birou.

Mekgonigal, koji se penzionisao iz FBI-a 2018. godine, izjasnio se da nije kriv.

Čarls Megonigal Foto: Printscreen/YouTube/Leo Reis

Prema optužnici, on je od FBI-a sakrio prirodu svog odnosa sa bivšim stranim bezbednosnim službenikom i poslovnim čovekom koji je imao stalne poslovne interese u stranim zemljama i sa stranim vladama, prenose Vijesti.

„Mekgonigal je zatražio i primio najmanje 225.000 američkih dolara u gotovini od pojedinca i otputovao u inostranstvo sa tom osobom i sastao se sa stranim državljanima. Pojedinac je kasnije služio kao izvor FBI-a u krivičnoj istrazi koja uključuje strano političko lobiranje nad kojim je Mekgonigal imao zvaničnu nadzornu odgovornost“, saopštilo je Ministarstvo pravde SAD.

Pozivajući se na sudski poziv izdat u novembru, mediji su izvestili da je velika porota zatražila bilo kakav materijal o Mekgonigalovoj komunikaciji ili sastancima sa vladinim zvaničnicima na Balkanu ili ljudima povezanim sa njima.

Oleg Deripaska Foto:Natalia KOLESNIKOVA / AFP / Profimedia

Tužioci navode da je tokom nekoliko putovanja u Albaniju, Austriju i Njemačku, Mekgonigal propustio da otkrije u obrascima američke vlade da se sastao sa „premijerom Albanije, kosovskim političarem i drugima“.

Tužioci su takođe tražili informacije o Mekgonigalinovim putovanjima u Crnu Goru, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu i Kosovo, ali i o svim uplatama ili poklonima bivšim agentima FBI-a iz tih zemalja od aprila 2017.

Savezni sud na Menhetnu takođe je optužio Mekgonigala i bivšeg sovetskog i ruskog diplomatu Sergeja Šestakova za kršenje i zaveru radi kršenja Međunarodnog zakona o vanrednim ekonomskim ovlašćenjima i pranju novca.

Prema optužnici, Mekgonigal i Šestakov su 2021. godine sklopili zaveru da pruže usluge Olegu Deripaski kršeći sankcije SAD uvedene ruskom milijarderu zbog navodnog mišanja u američke predsedničke izbore 2016. godine.

Mekgonigal je takođe optužen da je bezuspešno zagovarao ukidanje sankcija Deripaski.