screenshot N1

“Situacija je teška, rekla bih, i što se više približavamo izborima, to je napetija. Ponekad osećam da postoje dva paralelna sveta, dve paralelne institucije, paralelni mediji”, rekla je Fajon i dodala da posredovanje u razgovorima između opozicije i Vlade nije bio lak zadatak.

“Nadam se da smo doneli neke rezultate. Vlada je dala obećanja, ali moraćemo videti hoće li u stvarnosti doći do određenih promena, posebno kada je u pitanju sloboda medija”, ističe ona.

Njena želja je, kaže, da vidi sledeći parlament kao pravo mesto demokratije, “gde je moguće raditi, a ne da opozicija ponovo izlazi na ulice”.

Osim toga, Fajon bi volela da vidi da se progresivne, demokratske snage u Srbiji pridruže ovim izborima. Na pitanje da li je implementaciona tabela sačinjena tokom dijaloga između vlasti i opozicije, a koju je vladajuća stranka skoro ispunila, dovoljna da bi predstojeći parlamentarni izbori bili održani u fer i demokratskim uslovima, Fajon jeodgovorila da to očigledno nije dovoljno za deo opozicije koji i dalje najavljuje bojkot.

“Oni tvrde da nisu ispunjeni uslovi za fer i demokratske izbore. Oni tvrde da nema slobode medija. To su problemi koje moramo ozbiljno da shvatimo. I mi to radimo. Imaćemo međunarodnu posmatračku misiju koja će nadgledati izbore i Evropski parlament će biti deo misije”

Tanja Fajon

Ona kaže i da joj je žao što vidi da od decembra, kada je posredovala razgovoru vlasti i opozicije, do danas ima još više političkih stranaka iz opozicije koje najavljuju bojkot.

“Napravili smo određeni napredak, ali bojkot je i dalje prisutan, zabrinutost za slobodu medija snažno je prisutna”, istakla je ona. Ona je podsetila da je Evropska komisija bila “veoma kritična” u poslednjem izveštaju o slobodi medija, vladavini prava i korupciji u Srbiji.

“Komesar (Oliver) Varhelji je vrlo snažno naglasio ove kritike. Mislim da nije mislio da su ispunjeni svi uslovi. Ali, on pažljivo prati i pokušava da razume i bude od pomoći Srbiji jer smo svi zajedno svesni da moramo imati fer i demokratske izbore”, kaže Fajon.

Ona je naglasila da “moramo videti da građani izlaze na izbore i osćaju se sigurno i slobodno za koga da glasaju”, ali da na kraju dana imaju i političku raznovrsnost i izbor za koga da glasaju.

“Ako se sećate poslednjih izveštaja Evropske komisije, jasno smo rekli unutar Komisije da u regionu vidimo znakove zarobljenih država i zarobljenih medija. Moramo da radimo protiv toga da bismo zaštitili naše demokratske i proevropske vrednosti”, istakla je ona.