Tompson

Britanski list u tekstu navodi da je hrvatski put do finala sklonio u stranu probleme oko penzionih reformi, ekonomije i masovne emigracije, a neki su se samo fokusirali na to kako su igrači kao što su Luka Modrić i Mario Mandžukić nadjačali nesreću i raseljavanje tokom ratova devedesetih.

Međutim, kada je izvođač Marko Perković izašao na binu u Zagrebu i otpjevao nezvaničnu himnu reprezentacije “Lijepa li si”, raspoloženje se promijenilo, navodi “Fajnenšel tajms”.

“Perković, poznatiji kao Tompson, je nacionalistički pjevač koji pjeva o eri genocida i koncentracionih logora tokom Drugog svjetskog rata, kada su Hrvatsku vodili fašisti”, podsjeća list i ocjenjuje da je njegov nastup u Zagrebu, na poziv hrvatskog tima, razbuktao tenzije u društvu vezane za rat devedesetih.

Mnogi su ocijenili da je njegovo prisustvo na proslavi politizovalo ono što je trebalo da bude trenutak zajedništva.

“Ovaj Svjetski šampionat značio je ujedinjavanje, jer su bukvalno svi navijali za Hrvatsku, kod kuće, ali i u regionu. Ali sada unutar Hrvatske postoji nešto gorčine i razočaranja, jer postoji utisak da su neki simboli okrečeni političkom bojom, a opet, oni koji se ne slažu sa onim što Tompson predstavlja označeni su da ”nisu dovoljno Hrvati’“, rekla je Tena Prelac iz Londonske škole za ekonomiju.

U Hrvatskoj, kako se navodi u tekstu, još postoji debata o istoriji Drugog svjetskog rata.

“Fajnenšel tajms” podsjeća da je grupa veterana 2016. godine u Jasenovcu postavila ploču na kojoj piše “Za dom spremni”.

Ni skoro godinu dana kasnije, ploča sa mjesta na u kojem je ubijeno 83.000 Srba, Jevreja i Roma ubijeno nije sklonjena.

Fudbal je, kako se navodi, pomogao u stvaranju nacionalnog ponosa s obzirom na to da je Hrvatska bila treća na svijetu 1998. godine, samo tri godine od završteka ratova sa Srbijom i Bosnom.

“Fudbalske pobjede određuju nacionalni identitet isto kao i ratovi”, rekao je svojevremeno hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.

“Za mnoge Hrvate, nacionalni tim je jedan od svetih elemenata koji čini naciju”, rekao je analitičar Dario Brentin koji se bavi analizom fudbala i nacionalizma na Balkanu na Univerzitetu u Gracu.

Međutim, bliske veze između nacionalnog tima i Tompsona za mnoge su prešle liniju, piše “FT”.

Fudbaler Ivan Rakitić objavio je fotografiju sa Tompsonom uz opis “kralj je stigao”.

Tri dana nakon dočeka, taj “selfi” stigao je do brojke od 640.000 lajkova.

Selektor Zlatko Dalić branio je Tompsonov nastup, dok drugi smatraju da njemu tamo nije bilo mjesto.

“Vi ste uzori. Nemate pravo na Tompsona. Tompson je polarizujući fenomen u Hrvatskoj i zlikovac u ostatku”, napisao je Gordan Duhaček u kolumni za “index.hr”.

Direktor centra “Simon Vizental” i “lovac na naciste” takođe je izjavio da Tompson ne treba da bude gost nigdje.