Anadolu Agency

Evropski i zvaničnici NATO-a izrazili su zabrinutost zbog turske ofanzive protiv kurdskih snaga na sjeveroistoku Sirije, dok je Vijeće sigurnosti UN-a najavilo raspravu u četvrtak na zahtjev evropskih članica.

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker pozvao je Tursku da zaustavi vojnu operaciju i upozorio da Evropska unija neće finansijski pomoći stvaranje bilo kakve “sigurne zone” na sjeveroistoku Sirije.

“Pozivam Tursku, kao i druge aktere na suzdržane akcije te da zaustave operacije koje sada već traju”, rekao je Juncker evropskim zastupnicima.

EU Turskoj daje više od šest milijardi dolara pomoći s obzirom na to da je domaćin milionima sirijskih izbjeglica kako u Evropu ne bi došao novi val migranata.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas rekao je da Turska “samovoljno rizikuje daljnju destabilizaciju regije i ponovno uzdizanje ISIL-a”.

“Siriji trebaju stabilnost i politički procesi. Međutim, turska ofanziva sada prijeti da izazove novu humanitarnu katastrofu”, naveo je Maas u saopćenju, dodajući da će Berlin “pozvati Tursku da okonča ofanzivu i da ispunjava svoje sigurnosne interese koristeći mir”.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da Turska treba djelovati “suzdržano” i da bi bilo koja vojna akcija trebala biti “proporcionalna”, dodajući da je važno da se regija ne destabilizira više.

Stoltenberg je novinarima rekao da Turska ima “legitimne sigurnosne brige” i da je obavijestila NATO o svom napadu ranije tokom dana.

‘Kršenje sirijskog suvereniteta’

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron ranije je izrazio zabrinutost zbog turske operacije u Siriji, saopćeno je iz njegovog ureda.

Macron se sastao s visokim kurdskim zvaničnikom Ilhamom Ahmedom u ponedjeljak kako bi “pokazao da Francuska stoji uz SDF jer su partneri u borbi protiv ISIL-a te veoma zabrinuti zbog mogućnosti turske operacije u Siriji”, rekao je Macronov pomoćnik za AFP. Dodao je da će Pariz “prenijeti ove poruke” turskim vlastima.

Predsjednik Arapske lige Ahmed Aboul Gheit rekao da će invazija Turske biti “nesumnjivo kršenje sirijskog suvereniteta i prijetnja sirijskom integritetu”.

Dodao je da turska ofanziva također prijeti da izazove daljnje sukobe na istoku i sjeveru Sirije i da bi “mogla dovesti do ponovnog oživljavanja” ISIL-a.

Predsjednik Irana Hassan Rouhani pozvao je Tursku da pokaže suzdržanost i izbjegne vojnu akciju u Siriji, dodavši da bi američke snage trebale napustiti regiju.

“Turska je s pravom zabrinuta zbog svoje južne granice. Vjerujemo da ispravan put treba biti usvojen kako bi se uklonile te brige. Američke snage trebaju napustiti regiju. Kurdi u Siriji trebali bi podržati sirijsku vojsku”, rekao je.

Početak ofanzive

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan potvrdio je da su Oružane snage Turske počele ofanzivu “Izvor mira” protiv kurdskih snaga na sjeveroistoku Sirije, objavila je Anadolija.

Dodao je da je cilj operacije uklanjanje “prijetnji milicija YPG-a, koje predvode sirijski Kurdi, i boraca Islamske države Irak i Levant te omogućavanje povratka sirijskim izbjeglicama koje su u Turskoj, nakon formiranja ‘sigurnih zona’ u tom području”.

Pentagon je ranije saopćio da još pokušava odgovoriti Tursku od invazije na sjeveroistočni dio Sirije, prenijela je agencija Tanjug.

SAD ne odobrava vojnu operaciju Turske u Siriji i neće je podržati, naveo je u saopćenju glasnogovornik Pentagona Jonathan Hoffman.

Izvor: Al Jazeera i agencije

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime