Anđelković ističe da je nekontrolisani priliv migranata u Evropu jedan od činilaca koji je doveo do terorističkog napada u Beču.

– Na djelu je politika brze promjene etničke i vjerske strukture Evrope. U Evropu često dolaze ljudi koji su sistematski poslati da “prenesu” Bliski istok na naše prostore, drugim riječima – nekadašnji ratnici džihadističkih formacija, a sad preobučeni u obične migrante, infiltriraju se i započinju borbene akcije. Ovo što se sada dešava dokazuje do koje mjere je bila ispravna pozicija Dodika i Orbana – rekao je on.

Anđelković je istakao da evropski centri moći koji su se tome suprotstavljali danas polako uviđaju da su Dodik i Orban bili potpuno u pravu.

– Јedino blagovremena preventivna akcija sprečavanja nekontrolisanog dolaska radikalnih islamista u Evropu može da obezbijedi viši stepen bezbjednosti građana svih evropskih zemalja. Ovo što se sada dešava je samo prizivanje strašne opasnosti i otvaranje vrata za ono što se desilo u Beču, da sutra bude 10 ili 100 takvih akcija i to je onda katastrofa za Evropu – istakao je Anđelković.

Anđelković je istakao da teroristički napad u Beču pokazuje da je počela jedna nova dimenzija djelovanja islamista u Evropi, te da je riječ o pravim kopnenim akcijama, organizovanim vojnim jedinicama koje prave teror usred velikog urbanog centra.

– Ono što smo mi imali na prostorima Republike Srpske tokom devedesetih ili na Kosmetu krajem devedesetih godina sada na mala vrata ulazi u zapadnu Evropu. To su nove generacije koje poprimaju oblik onoga što smo mi imali na Balkanu prije deset ili 20 godina – upozorio je Anđelković.