Izaslanici iz Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Rusije, Kine i Irana izdali su saopštenje kasno u ponedjeljak iz Ujedinjenih nacija, najavljujući stvaranje mehanizma “nosioca za prenos specijalnih namea” (SPV) koji je uspostavljen u Evropskoj uniji. Strane su poručile da je novi mehanizam stvoren kako bi olakšao isplate povezane sa iranskim izvozom, uključujući i naftu.

Federica Mogherini, šefica diplomatije EU, rekla je novinarima nakon što je sporazum objelodanjen, da SPV obezbjeđuje članicama EU “pravni entitet koji olakšava legitimne finansijske transakcije sa Iranom… i omogućava evropskim kompanijama da nastave trgovinu sa Iranom u skladu sa zakonima Evropske unije” i da “može biti otvoren i za druge partnere u svijetu”.

Mogherini kaže da finansijski sporazum takođe ima za cilj očuvanje nukelarnog sporazuma iz 2015. sa Iranom, kojim se predviđa da Iran smanji svoj nuklearni program u zamjenu za olakšavanje ekonomskih sankcija.

Sporazum je postignut u vrijeme administracije predsednika Baracka Obame, ali Obamin nasljednik, Donald Trump, povukao se iz sporazuma u maju ove godine, rekavši da se pakt nije bavio iranskim programom razvoja balističkih raketa, niti uticajem te zemlje na događanja na Bliskom istoku.