Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da je spreman da podnese “konsekvence za svoj rad”, ako se oceni da je pogrešno postupio kada se raspravljao sa ambasadorkom Kosova Vljorom Čitaku nakon nedavne sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

“Reagovao sam kao svaki častan čovek na laž”, rekao je Dačići i naglasio da se diplomatski postupa prema diplomatama. “Ako me neko gađa kamenom, ja neću cvetom, može, ali u saksiji”, rekao je Dačić.

Cilj sukoba sa Dačićem je provokacija. Sve to treba posmatrati u svetlu dolaska uticajnih demokrata na Kosovo povodom 20 godina “oslobođenja od kolonizatora”, a Čitaku i Albanci su kao mezimci Demokrata uključeni u predizbornu kampanju za Džoa Bajdena i protiv Donalda Trampa.

Druženja u restoranu u srdačnim susretima Čitaku i Eliota Engela demokratskog kongresmena

Kongresmen Demokrata Eliot Engel je veliki antitrampista i glavni savetnik Albanaca Tačija, Haradinaja i Čitaku. Nasuprot ekipi Albanaca sa Kosova je ministar Dačić koga antitrampisti percipiraju kao nekog ko se dobro kotira u Trampovom okruženju pa i kod njega lično.

Dakle, radi se o smišljenom pokušaju provokacije srpskog ministra od strane albanskog lobiste Engela koji je inače i glavni zagovornik pokretanja impičmenta i antitrampovske kampanje u liberalnom i demokratskom establišmentu Amerike.