“Tražimo od svih odgovornih za red da garantuju sigurnost i slobodno kretanje tokom dana”, rekla je ona.

Prema njenoj ocjeni, puno angažovanje na očuvanju mira i bezbednosti građana na Kosovu i srpskog naroda, mudrost i mir, su ono što je sada potrebno. Kocijančić je ocijenila da je posjeta predsjednika Srbije Vučića sjeveru Kosova prošla u miru sve do trenutka kada je blokiran put prema selu Banje, koje je predsjednik Srbije trebalo danas da posjeti.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici je naglasio da je Unija od svih koji su odgovorni za održavanje reda tražila da Vučiću u toku cijelog dana obezbjede siguran prolaz.

“Posjeta se do tada odvijala u mirnoj atmosferi, uz punu podršku svih odgovornih vlasti”, istakao je Fabrici.

Prema njegovim riječima, sada su potrebni potpuna posvećenost održavanju mira i bezbjednosti građana Kosova i građana Srbije, mudrost i smirenost.

Podsjetimo, veterani OVK blokirali su sve puteve koji vode ka selu Banje u blizini Drenice, kako bi spriječili predsjednika Vučića da posjeti to multietničko mesto.

Kosovska vlada donijela je odluku da se posjeta selu Banje otkazuje iz bezbjednosnih razloga. Vučić je ipak krenuo ka tom selu, ali ga jezaustavila kosovska policija.

Predsednik Srbije se potom uputio ka Kosovskoj Mitrovici, a mještanima sela Banje se obratio telefonom.

Apostolova: Vučić imao podršku svih vlasti za posjetu

Šefica kancelarije Evropske unije na Kosovu Natalija Apostolova izjavila je da joj je žao što predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću nije dozvoljena posjeta u selu Banje u opštini Srbica.

“Evropskoj uniji je žao što je taj dio posjete trebao da se poništi”, rekla je Apostolova za portal koha.net .

Ona je potvrdila da je Vučić imao punu podršku svih odgovornih vlasti za planiranu posetu selu Banje, a da su svi prilazi bili blokirani, pa je Vučić morao da odustane od odlaska u to selo.

“Posjeta se do tog trenutka odvijala u mirnoj atmosferi uz svu podršku Evropske unije i odgovarajućih vlasti. Evropskoj uniji je žao što je trebalo poništiti taj dio posjete“, kazala je Apostolova.