Sastanak u Sarajevu (Foto:S.Saletović)

Na današnjem sastanku u Sarajevu istaknuto je da su BiH potrebne konkretne ekonomske reforme, kako bi ekonomija bila spremnija za Evropu, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

Sagovornici su razgovarali i o naporima kojima bi se iskoristio politički zamah za napredak zemlje na putu ka EU, a u svjetlu 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Uniji.

Predstavnici EU podsjetili su da prvi ključni prioritet iz Mišljenja utvrđuje potrebu da se obezbijedi sprovođenje izbora u skladu sa evropskim standardima, te da očekuju da lokalni izbori nesmetano budu održani ove godine, uključujući i Mostar, kao i poboljšanje demokratskih procesa i izbornih standarda.

U saopštenju je navedeno da bi uoči samita EU-zapadni Balkan, koji će u maju biti održan u Zagrebu, vlasti BiH trebalo da iskoriste priliku i pokažu spremnost da unaprijede život građana i preduzmu istinske napore na pomirenju i prevazilaženju nasljeđa prošlosti kao neizbježnog dijela procesa pristupanja EU.

Poručeno je da bi uspjeh u ovom poduhvatu bio važan, kako za BiH, tako i za cijelu Evropu.