Podsjetivši da je Briselski sporazum potpisan 2013. godine i da je EU bila garant njegovog sprovođenja, Markovićeva je napomenula da do danas nisu sprovedene njegove ključne odredbe, kao što je zajednica srpskih opština /ZSO/.

To, ocijenila je ona za “Danas”, pokazuje da EU nema dovoljno autoriteta da bude garant sprovođenja ovog sporazuma.

“Osim toga, Priština je Srbiji i BiH uvela takse od 100 odsto na naše proizvode. Uprkos brojnim pozivima da ukine takse od najuticajnijih zemalja, situacija je i dalje nepromenjena. Prekršeni su sporazumi o stabilizaciji i pridruživanju i CEFTA”, ističe Markovićeva.

Izgleda, kaže Markovićeva, kao da niko nema mehanizam da utiče na Prištinu ili jednostavno to ne želi.

Prema njenim riječima, EU se posljednjih nekoliko godina suočava sa brojnim izazovima, poput “Bregzita”, migrantske krize, borbe protiv terorizma, rastućim ultradesničarskim strankama…

Sve ovo, ocjenjuje ona, uticaće na rezultate izbora za Evropski parlament u maju ove godine.

Markovićeva smatra da će se odnos snaga svakako promijeniti, a nova koalicija formiraće Evropsku komisiju, pošto mandat sadašnjoj prestaje 1. novembra ove godine.

“Proširenje u jeku izborne kampanje ne postoji na agendi evropskih partija, jer je to, pored migranata, nepopularna tema. Možda je to samo deo izborne kampanje. Ostaje da sačekamo rezultate izbora za Evropski parlament i da li će doći do promene stava o proširenju”, navela je ona.

Markovićeva ocjenjuje da je vjerovatno doći do redefinisanja odnosa unutar same EU, što najavljuju neki lideri vodećih zemlja.

“Nama je izuzetno važna stabilnost EU, jer se reflektuje na naš region. Iako Srbija nije deo EU, kao stara evropska zemlja delila je sve izazove migrantske krize kao i zemlje članice”, kaže Markovićeva.

Taj primjer, ocjenjuje ona, pokazao je da je integracija Balkana važna zbog stabilnosti EU, ali i samog regiona.

“Nisam evroskeptik i smatram da Srbija pripada evropskoj porodici naroda. Svedoci smo da je u poslednje vreme došlo do razmimoilaženja stavova o ključnim pitanjima unutar same EU, pa i kada je reč o proširenju”, kaže Markovićeva.