Evropska komisija i Evropski savet su već predstavili političku dokumentaciju sa okvirnim idejama o saradnji s novom američkom administracijom u vezi sa širokim spektrom političkih pitanja, čime su nagovestili, piše politico.eu, koliko Brisel želi da ostavi iza sebe „gorčinu“ koju je stvorio dosadašnji predsednik SAD Donald Tramp.

EU „jedva čeka“ da se udruži sa izabranim predsednikom, navodi portal.

Ambasadori EU su u ponedeljak razgovarali o dokumentu Evropskog saveta, a šefovi država i vlada 27 članica treba da na samitu u Briselu sledeće nedelje održe stratešku debatu o odnosima sa SAD.

U dokumentima Evropske komisije i Evropskog saveta u koje je politico.eu imao uvid se poziva na hitnu saradnju u domenu upravljanja epidemijom virusa korona i s tim u vezi ekonomskog pada.

Dokument EK s naslovom „Nova agenda EU-SAD za globalni izazov“ ima nešto više od deset strana i duži je i detaljniji.

Dokument Saveta ima samo dve strane i predstavlja okvir pet ključnih stavki.

Međutim, kako piše politico.eu, dok je predlog Komisije prožimala slatkorečivost diplomatske suptilnosti, dokument Saveta je efektniji.

U njemu se otvoreno izražava očekivanje da Bajden preinači Trampovu odluku o povlačenju SAD iz Svetske zdravstvene organizacije i direktno apeluje na EU da natera SAD da ukine sankcije osoblju Međunarodnog krivičnog suda.

U dokumentu Saveta se takođe kritikuju SAD zbog njihove uloge u potkopavanju sistema Svetske trgovinske organizacije za rešavanje sporova zatvaranjem njenog najvišeg apelacionog tela i takođe se navodi da Vašington treba „ponovo da se angažuje na reformisanju i snaženju STO“.

I Komisija i Savet zahtevaju obnavljanje saradnje u oblasti klimatskih promena, pri čemu Komisija apeluje na zajedničnu posvećenost „putu sa nultom emisijom štetnih gasa do 2050“.

U dokumentima je takođe predstavljena vizija nove opsežne saradnje u vezi s trgovinskim i digitalnim pitanjima, kao i u spoljnopolitičkoj sferi, uključujući vršenje pritiska na Kinu, obnavljanje nuklearnog sporazuma sa Iranom, jačanje NATO, zauzdavanje pretnji iz Rusije, okončanje sukoba u Ukrajini i Libiji i uspostavljanje stabilnosti na Bliskom istoku, u Africi i drugim regionima.

Jedan visoki zvaničnik Evropske komisije je rekao da dva dokumenta treba shvatiti kao komplementarne i usaglašene, a ne kao dokaz bilo kakvih tenzija ili konkurencije između dve institucije.

Iako će dokument Evropskog saveta biti iskorišćen za donošenje zaključaka na samitu lidera EU 10. i 11. decembra, svrha dokumenta Evropske komisije je političko saopštenje EU i tek treba da ga zvanično odobri Koledž komesara.

„Ono što je za nas bilo važno u novom odnosu sa SAD jeste to da ne sedimo pasivno i čekamo da SAD uspostave komunikaciju. Kao što znate, ovo je za SAD osetljiv trenutak. Veliki broj savetnika ne može da stupi s nama u kontakt dok se izbori zvanično ne završe, veoma su oprezni“, rekao je visoki zvaničnik Evropske komisije.

Jedan drugi visoki zvaničnik je ukazao da EU želi da jasno predstavi svoje namere da bude ravnopravan partner u vezi sa sopstvenim ciljevima.

„Dominantnost SAD nad svetom se više ne podrazumeva. One su i dalje najmoćnija nacija na svetu, ali ima jakih konkurenata“, rekao je ovaj zvaničnik, naglasivši da su „SAD nesumnjivo najvažniji partner koji EU ima u međunarodnoj sferi i najvažniji saveznik“.

„Mnogo toga se promenilo. SAD su se promenile. Mi smo se promenili. Svet se promenio. Ali se ova činjenica ne menja“.

On je dodao da „EU i SAD zajedno čine veoma moćnog aktera u svetu. Ako udružimo snage, možemo da menjamo stvari. Možemo da ih učinimo boljim“, zaključuje.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime