Najavljene su svakodnevne konsultacije ministara zdravlja, odnosno untrašnjih poslova EU, kao i formiranje Korona investicionog fonda u visini od 25 milijadri evra.

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel, koji je i pozvao na taj vanredni razgovor predsjednika i premijera zemalja članica, kaže da su utvrđena četiri prioriteta rada kada je riječ o odgovoru EU na epidemiju virusa korona.

– Na prvom mjestu je limitiranje širenja virusa, preduzimanje proporcionalnih mjera u skladu s naučnim i medicinskim činjenicama, koordinacija u isporuci medicinske opreme u cilju regularnog funkcionisanja unutrašnjeg tržišta kao i promocija istraživanja u oblasti izrade vakcine, dijagnostike i tretmana oboljelih od Kovid-19 – naveo je Mišel.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da je najvažnije u ovom trenutku zaustaviti brzo širenje virusa.

– Širenje virusa će nastaviti da se odvija. Najvažnije je da se to koliko je moguće više uspori, jer ako ima previše zaraženih u kratkom vremenu, biće veliki pritisak na zdravstveni sistem – navela je Fon der Lajenova.

Dogovaranje mjera na dnevnom nivou

U EU dodaju da je već uloženo 120 miliona evra u oblast istraživanja vakcine protiv virusa korona.

Kada su u pitanju socijalno-ekonomske posljedice epidemije, iz Brisela poručuju da su spremni da iskoriste sve neophodne instrumente i fondove kako bi pomogli pogođenim preduzećima i radnicima i održali pozitivne ekonomske parametre.

– Pored državne pomoći i sredstava iz Pakta za stabilnost i razvoj, EU će osnovati i Korona investicioni fond u obimu od 25 milijardi evra za podršku zdravstvenim sistemima, preduzećima, tržištu rada i ostalim osjetljivim dijelovima ekonomije – poručila je Ursula fon der Lajen.

Dodala je da će Evropska komisija svakodnevno koordinisati rad s ministrima zdravlja i unutrašnjih poslova zemalja članica kako bi se znalo “ko, šta i kako radi i kako bi sve mere mogle da budu koordinisane, primjerene i pravovremene”.

U EU navode da u ovom trenutku nema najava o zatvaranju unutrašnjih granica u cilju zaustavljanja širenja virusa korona, ali da će se dalje mjere zajednički dogovarati na dnevnom nivou.