Hofer je sve uključene u potragu za rješenjem pitanja Kosova i Metohije podsjetio na bitnost pridržavanja i ispunjenja svojih obaveza iz Rezolucije UN 1244.

On je ocijenio da su takse koje je Priština uvela na robu iz centralne Srbije i BiH dodatno pogoršale situaciju između Beograda i Prištine.

“Time Priština pokazuje nespremnost i nerazumijevanje za kompromisno rješenje ovog ozbiljnog problema. Neophodno je da Priština preduzme akcije povlačenja svojih mjera kako bi se dijalog nastavio. Sada je EU na potezu i trebalo bi konačno da natjera Prištinu da ukine takse. EU za to ima na raspolaganju brojne mehanizme koje može u svako doba da primijeni”, naglasio je Hofer za Tanjug.

On je poručio da EU treba što prije da djeluje kako ne bi izgubila svoju vjerodostojnost, podsjetivši da EU, kada želi, određenim političkim mehanizmima, kao što su sankcije, može izvršiti pritisak.

Upitan da li bi podržao svako rješenje koje proistekne iz pregovora Beograda i Prištine, a tako i korekciju granica, austrijski političar je rekao da će FPO pozdraviti svako razumno rješenje koje proiziđe iz dijaloga Beograda i Prištine.

“Ako dođe do korekcije granica između Srbije i Kosova postavlja se pitanje koje posljedice ta odluka ima u vezi sa BiH. Najbolje rješenje kosovskog problema je ono sa kojim bi se usaglasile obje strane i bile zadovoljne, bez ikakvog ucjenjivanja sa kojim je Srbija često bila suočena”, rekao je on.

Što se tiče članstva Srbije u EU, Hofer je podsjetio da se FPO oduvijek izjašnjavala za što skoriji prijem Srbije u Uniju i taj stav je zastupala i u Briselu.

Na pitanje da li Srbija ima pravo da, do članstva u EU, sklapa bilateralne trgovinske sporazume, kao što planira sa Evroazijskom unijom, Hofer kaže da svaka zemlja, koja nije članica EU, ima slobodu da donosi odluke o sklapanju bilateralnih trgovinskih sporazuma.

“U ovom konkretnom slučaju EU ne smije da kritikuje Srbiju, jer privredi Srbije treba još mnogo da nadoknadi zaostatak koji ima kako bi mogla da stigne privrede zemalja članice EU. Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske unije ne donosi nikakve negativne posljedice po EU, čak bi mogao u budućnosti donijeti prednosti za sve”, pojasnio je Hofer.

Govoreći o stavu FPO prema Srbima, nakon odlaska doskorašnjeg lidera Hajnc-Kristijana Štrahea, Hofer kaže da prijateljstvo sa Srbima ne zavisi samo od jedne osobe, već je osnovni stav stranke.

Govoreeći o sutrašnjim, prijevremenih parlamentarnim izborima, on kaže da ovo glasanje predstavlja odluku o budućem kursu kojim će se kretati Austrija – kursom daljih reformi ili zastoja.

“Za razliku od drugih partija u Austriji, FPO se zalaže za osnovne vrijednosti hrišćanstva i odbija politički islam. Srbi su, sa svojom hrišćanskom tradicijom, saveznici u borbi protiv islamskog ekstremizma”, rekao je Hofer.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime